Wykonanie
Ciasto, które z dnia na dzień jest coraz lepsze. Lepki, wyrazisty, z charakterystycznym posmakiem ciemnego
cukru muscovado i wilgotny placek, któremu chyba najbliżej do piernika. Pyszna polewa
toffi wieńczy cały wypiek. Piekłam to ciasto dwukrotnie, raz w wersji bez
imbiru, drugi raz z jego dodatkiem. Osobiście skłaniam się do tej wersji bez
imbiru, gdzie smak ciemnego
cukru i
toffi jest bardziej dominujący. Kto lubi
krówki,
toffi i
cukier muscovado nie będzie zawiedziony. Proste i bardzo smaczne ciasto. Idealne do podziału.
175 g
masła, miękkiego125 g ciemnego
cukru muscovado lub ciemnego brązowego miałkiego (soft dark brown sugar)150 g
miodu (lub złotego
syropu)75 g melasy (black tracle) lub można zastąpić
miodem)200 g
mąki samorosnącej (lub zwykłem z 1 łyżeczką
cukru i szczyptą
soli)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3 duże
jajka2 łyżki
śmietany kremówki (w oryginale double cream)opcjonalnie 2 kulki
imbiru w
syropie, pokrojone drobno lub garść
rodzynekpolewa
toffi:50 g
masła1 łyżka
miodu (w wersji z
imbirem, 1 łyżka
syropu ze słoika z
imbirem)2 łyżki
śmietany kremówki (double cream)75 g ciemnego
cukru muscovado lub ciemnego brązowego miałkiego (soft dark brown sugar)40 g
cukru pudruPiekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia prostokątną foremkę o wymiarach 20 na 33 cm.
Masło,
cukier,
miód, melasę,
mąkę, ektrakt z
wanilii,
jajka i
śmietankę wkładamy do miski i ucieramy, aż składniki będą połączone. Ewentualnie dodajemy
imbir lub
rodzynki.Przekładamy masę do przygotowanej foremki i wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok 25 - 30 minut, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia w foremce.Przygotowujemy polewę
toffi.
Masło,
miód (lub
syrop imbirowy),
śmietankę,
cukier muscovado umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż
masło i
cukier będą rozpuszczone. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przesiany
cukier i mieszamy.Ciasto wyjmujemy z foremki i polewamy polewą. Pozostawiamy do zastygnięcia polewy, po czym kroimy na kwadraty.
Ispiracja S. Randell "Weekend baking"