ßßß Cookit - przepis na Lepki placek z polewą toffi

Lepki placek z polewą toffi

nazwa

Wykonanie

Ciasto, które z dnia na dzień jest coraz lepsze. Lepki, wyrazisty, z charakterystycznym posmakiem ciemnego cukru muscovado i wilgotny placek, któremu chyba najbliżej do piernika. Pyszna polewa toffi wieńczy cały wypiek. Piekłam to ciasto dwukrotnie, raz w wersji bez imbiru, drugi raz z jego dodatkiem. Osobiście skłaniam się do tej wersji bez imbiru, gdzie smak ciemnego cukru i toffi jest bardziej dominujący. Kto lubi krówki, toffi i cukier muscovado nie będzie zawiedziony. Proste i bardzo smaczne ciasto. Idealne do podziału.
175 g masła, miękkiego
125 g ciemnego cukru muscovado lub ciemnego brązowego miałkiego (soft dark brown sugar)
150 g miodu (lub złotego syropu)
75 g melasy (black tracle) lub można zastąpić miodem)
200 g mąki samorosnącej (lub zwykłem z 1 łyżeczką cukru i szczyptą soli)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 duże jajka
2 łyżki śmietany kremówki (w oryginale double cream)
opcjonalnie 2 kulki imbiru w syropie, pokrojone drobno lub garść rodzynek
polewa toffi:
50 g masła
1 łyżka miodu (w wersji z imbirem, 1 łyżka syropu ze słoika z imbirem)
2 łyżki śmietany kremówki (double cream)
75 g ciemnego cukru muscovado lub ciemnego brązowego miałkiego (soft dark brown sugar)
40 g cukru pudru
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia prostokątną foremkę o wymiarach 20 na 33 cm.
Masło, cukier, miód, melasę, mąkę, ektrakt z wanilii, jajka i śmietankę wkładamy do miski i ucieramy, aż składniki będą połączone. Ewentualnie dodajemy imbir lub rodzynki.
Przekładamy masę do przygotowanej foremki i wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok 25 - 30 minut, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia w foremce.
Przygotowujemy polewę toffi. Masło, miód (lub syrop imbirowy), śmietankę, cukier muscovado umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż masło i cukier będą rozpuszczone. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przesiany cukier i mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z foremki i polewamy polewą. Pozostawiamy do zastygnięcia polewy, po czym kroimy na kwadraty.
Ispiracja S. Randell "Weekend baking"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/12/lepki-placek-z-polewa-toffi.html