Wykonanie
Jeśli spodziewaliście się dziś u mnie świętomarcińskich
rogali,
będę Was niestety musiała rozczarować. Mieszkanie w Irlandii (zwłaszcza w niewielkim miasteczku) ma swoje ograniczenia, do których należy
między innymi ograniczony dostęp do pewnych produktów, przez co moje poszukiwania białego
maku spełzły na niczym. Zresztą muszę przyznać, że niestety nigdy nie
jadłam tych przysmaków, więc piekąc je, nie miałabym nawet porównania. Na Podlasiu, gdzie się wychowywałam nie są zbyt popularne i dopiero od niedawna wiem w ogóle o ich istnieniu. Może więc za rok :)Tymczasem zachęcam Was do wypróbowania popularnych tu
imbirowych ciasteczek, które słyną nie tylko ze wspaniałego smaku i aromatu, ale też z tego, że charakterystycznie trzaskają, gdy się je przełamuje.Gingernuts są raczej twardawe i bardzo chrupkie, co zawdzięczają dodatkowi
syropu złocistego (golden
syrup). Nadają się idealnie do maczania w herbacie lub
kawie, a szczelnie zapakowane długo pozostaną świeże i kruchutkie.Polecam :)* przepis z „Bake. Beautifull baking recipes from around the world”Składniki na 30
ciastek:350g
mąki pszennej (w oryginale użyto
mąki samo-rosnącej, którą ja pominęłam)szczypta
soli200g drobnego
cukru do wypieków1 łyżka mielonego
imbiru (jeśli lubicie
imbir, polecam dać nieco więcej)1 łyżeczka
sody125g niesolonego
masła70g
syropu złocistego (możecie zastąpić
miodem)1 duże
jajko1 łyżeczka drobno startej
skórki pomarańczowejWykonanie:
Mąkę,
sól,
cukier,
imbir oraz
sodę przesiej do dużej miski.
Masło oraz
syrop złocisty umieść w rondelku i podgrzewaj na niedużym ogniu, aż
masło się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia. Wystudzone wlej do misy z przesianymi suchymi składnikami. Dodaj roztrzepane
jajko oraz
skórkę pomarańczową i wymieszaj wszystko dokładnie drewnianą łyżką.Z ciast rób kulki wielkości niedużego
orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Kulki spłaszcz lekko palcami lub odwrotną stroną łyżki.Piecz w temperaturze 160°C przez około 15 – 20 minut, aż
ciastka rozleją się nieco na boki i zarumienią. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blasze przez około minutę, po czym przenieś delikatnie na kratkę do studzenia.
Ciasteczka będą początkowo dość miękkie, ale stwardnieją podczas stygnięcia.Smacznego :)