Wykonanie
To jest zdecydowanie mój ulubiony rodzaj
ciastek. Są małe, kruche i delikatne.
Mogę je zjadać kilogramami (chociaż oczywiście tego nie robię!). Ich dodatkową zaletą jest szybkie przygotowanie i pieczenie. Pasują idealnie do gorącego kubka
herbaty i do aury za oknem ;)Składniki:1 i 2/3 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
sodki1 łyżeczka
imbiruszczypta
soli1/2 kostki
masła1 szklanka
cukru1
jajkoPrzygotowanie:
Masło rozpuścić z
cukrem w garnuszku i odstawić do wystygnięcie.Do miski wbić
jajko, dodać sypkie składniki i wlać wystudzone
masło z
cukrem - wszystko zmiksować. Ciasto ma przypominać
bułkę tartą.Blachę do pieczenia wykładamy papierem i formujemy z ciasta kuleczki wielkości
orzecha włoskiego. Pieczemy przez 20 min w 180 stopniach.Smacznego! :)