ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe

nazwa

Wykonanie

Był czas kiedy nie znosiłam imbiru. Teraz umiem docenić jego smak, gdy się go odpowiednio użyje. Imbir w ciastkach nadaje im leciutkiej pikanterii. Trochę kojarzy się ze świątecznymi wypiekami. Wydaje się, że 60 ciastek to dużo, jednak znikają bardzo szybko. Przepis Josha Eggletona.
/ok.60szt/
350 g mąki pszennej
170 g brązowego cukru
100 g masła lub margaryny, w temp. pokojowej
1 jajko
4 łyżki miodu (w oryginale golden syrup)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
ewentualnie cukier do wypieków do posypania
W misce wymieszać mąkę z imbirem i sodą.
W drugiej misce ubić mikserem cukier z jajkiem. Następnie dodać miód i masło i zmiksować do połączenia. Dodać suche składniki i wyrobić do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Posypać blat mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać ciasto literatką lub foremkami do ciastek. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem. Ciastek dużo nie rosną, więc wystarczy zachować ok. 2cm odstępu między nimi. Jeśli chcemy możemy przyozdobić ciastka cukrem do wypieków, jednak nie jest to konieczne.
Pieczemy ok. 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jemy ostudzone.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/03/Kruch-ciasteczka-imbirowe.html