Wykonanie
Był czas kiedy nie znosiłam
imbiru. Teraz umiem docenić jego smak, gdy się go odpowiednio użyje.
Imbir w ciastkach nadaje im leciutkiej pikanterii. Trochę kojarzy się ze świątecznymi wypiekami. Wydaje się, że 60
ciastek to dużo, jednak znikają bardzo szybko. Przepis Josha Eggletona./ok.60szt/350 g
mąki pszennej170 g
brązowego cukru100 g
masła lub
margaryny, w temp. pokojowej1
jajko4 łyżki
miodu (w oryginale golden
syrup)1 łyżeczka
sody oczyszczonej1,5 łyżeczki mielonego
imbiruewentualnie
cukier do wypieków do posypaniaW misce wymieszać
mąkę z
imbirem i
sodą.W drugiej misce ubić mikserem
cukier z
jajkiem. Następnie dodać
miód i
masło i zmiksować do połączenia. Dodać suche składniki i wyrobić do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.Posypać blat
mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać ciasto literatką lub foremkami do
ciastek. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem.
Ciastek dużo nie rosną, więc wystarczy zachować ok. 2cm odstępu
między nimi. Jeśli chcemy możemy przyozdobić
ciastka cukrem do wypieków, jednak nie jest to konieczne.Pieczemy ok. 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jemy ostudzone.