ßßß


Składniki na 4 około 600-650 g ciasta:ciasto:3 3/4 szklanki mąki125 g miękkiego masła100 g miękkiej dobrej margaryny1 szklanka cukru32 g cukru z wanilią4 łyżki jasnego miodu np. akacjowego, wielokwiatowego2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej5 dużych jaj1 szklanka mleka1 szklanka orzechów, u mnie włoskichskórka z cytryny lub 1 łyżeczka olejku cytrusowegobakalie:2 szklanki średniej wielości rodzynek1 szklanka suszonych żurawin1 szklanka suszonych śliwek lub moreli2 3/4 szklanki mieszanki kandyzowanych owoców3/4 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego*1 łyżeczka olejku rumowego*Syrop:1/3 szklanki przegotowanej wody chłodnej*3 łyżki miodułyżeczka olejku cytrynowego** możecie zastąpić ciepłą wodą z alkoholemPrzygotowanie:Rodzynki, żurawiny i pokrojone w kostkę śliwki zalewamy bardzo ciepłym sokiem z olejkiem. Odstawiamy.
Nagrzewamy piekarnik do 165 stopni, bez termoobieguMasło i margarynę ubijamy aż zmięknie, po czym dodajemy cukier, proszek, miód, sól i aromat, Miksujemy ok 5-8 minut.Do masy wbijamy po 1 jajku każdorazowo miksując, po kilka minut, do połączenia się składników.
Dodajemy przesianą mąkę, stopniowo po szklance, miksując. Wraz z mąką dodajemy mleko. Stopniowo miksując ok 5 minut.Ciasto łączymy z bakaliami i orzechami.
Wlewamy do form do 3/4 wysokości i pieczemy 50- 60 minut, ja piekłam 55 minut.
Studzimy przy otwartych drzwiczkach ok 10 minut po czym wyciągamy z pieca i studzimy na kratce.Ciepłe ciasto smarujemy syropem, czynność powtarzamy co 15 minut, aż do wykończenia syropu.
Smacznego!!Tak przygotowany keks zachowuje świeżość bardzo długo, a dzięki dodatkowi naturalnego konserwantu jakim jest miód na pewno się nie zepsuje.Już dziś wyniki świątecznego konkursu, zapraszam później!Powiązane notki:A już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs ŚwiątecznyLekki i puszysty cytrynowy Sernik ŚwiątecznySzybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganychŚwiąteczny sernik z kakaowym kruchym ciastem i konfiturąTradycyjny barszcz czerwony wigilijny na zakwasie