ßßß Cookit - przepis na Urodzinowy Keks Żurawinowy

Urodzinowy Keks Żurawinowy

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Na swoje urodziny postanowiłam upiec keks. To ciasto pięknie prezentuje się na półmisku, a dodatek sporej ilości bakalii czyni je pysznym i słodkim, ja swoje keksy zawsze nasączam syropem, warto wykorzystać tu wodę z moczenia bakalii oraz miód – dzięki temu keks długo pozostanie świeży. Wiedzieliście , że ten duet – bakalie i miód, czynią to ciasto bardzo wytrzymałe na czynniki powodujące psucie, takie jak np. wilgoć. Taki keks spokojnie wytrzyma miesiąc, z czasem jest nawet lepszy!
Nic tak jak keks nie kojarzy mi się świątecznie i uroczyście, będzie świetne na walentynki, urodziny i inne rodzinne przyjęcia.
Składniki ( 2 keksówki 10 x 25 cm)
ciasto:
1 4/5 szklanki mąki ( ok. 230 g ) tortowej
125 g masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
3 duże jaja
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka olejku cytrynowego
2 łyżki jasnego miodu + łyżka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
bakalie:
1 1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki rodzynek
400 g mieszanki kandyzowanych owoców (agrest, wiśnie, skórki, dynia) ( 2 szklanki)
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka olejku rumowego
Przygotowanie:
Rodzynki i żurawiny zalać wrzątkiem z olejkiem rumowym, odstawić do wystudzenia ( możecie użyć alkoholu, wtedy jednak moczenie dobrze jest wydłużyć np. na całą noc, ponieważ alkoholu nie podgrzewamy ).
Formy wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę , powinno to trwać ok. 5-8 minut.
Dodawać kolejno jajka, następne wbijać po połączeniu z masą. Miksować ok. 10 minut.
Miksując wlać 2 łyżki miodu. Połączyć.
Włączyć piekarnik na 165 stopni, bez termoobiegu.
Partiami ucierać z mąką przesianą z proszkiem i solą oraz mlekiem, najlepiej jest to zrobić w dwóch turach.
Na koniec masę połączyć z olejkiem i gałką.
Dodać osączone bakalie, syrop zachować, oraz kandyzowane owoce.
Wymieszać łyżką, przelać do form i piec do suchego patyczka ok. 50 minut.
Po upieczeniu do syropu dodać pozostałą łyżkę miodu, wymieszać i posmarować gorące ciasto. Czynność kilkakrotnie powtórzyć.
Kroić po wystudzeniu.
Smacznego!
Powiązane notki:
Świąteczny KEKS bakaliowy mój wigilijny przepis ze zdjęciami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/01/26/urodzinowy-keks-zurawinowy