ßßß Cookit - przepis na Scones

Scones

nazwa

Wykonanie

Składniki
Około 8 szt.
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g drobnego cukru
50 g zimnego masła
1 duże jajko
około 100 ml mleka
50 g rodzynek
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Mąkę przesiać dwukrotnie na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę masło, proszek do pieczenia, sól i cukier. Siekać dokładnie nożem na malutkie kawałeczki.
Jajko rozmiksować mikserem lub roztrzepać widelcem, następnie dodać tyle mleka, aby otrzymać 140 ml płynnej mieszanki.
Dodać około 2/3 jej ilości do sypkich składników ciasta na stolnicy, pozostawiając resztę do posmarowania bułeczek po wierzchu.
Dodać rodzynki i szybko zagnieść jednolite ciasto. W razie potrzeby dodać więcej jajka i mleka lub podsypupać dodatkową mąką.
Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 1,5-2 cm. Metalową foremką lub ostrą szklanką wycinać kółka. Ułożyć je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem z mlekiem.
Piec przez ok. 10-12 minut na złoty kolor. Podawać ciepłe, z masłem, dżemem i śmietaną.
Wskazówki
Bułeczki najlepsze są po upieczeniu. Można je odgrzewać w tosterze. Można też zamrozić na 1 miesiąc.
Można pominąć rodzynki lub zrobić wersję na słono (pominąć cukier, dodać więcej soli i np. 50 g tartego żółtego sera najlepiej cheddara).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_angielska/scone/przepis.html