ßßß
Składniki :duże słodkie jabłkołyżeczka cynamonuop.cukru waniliowego1/2 szklanki mąki graham + 2 łyżkidrożdże 15 g3/4 szklanki wody/ mlekabiałko2 łyżki otrąbdżemmiódpłatki owsianePrzygotowanie:Drożdże utrzeć w ciepłej wodzie, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia, najlepiej przy grzejniku, będzie szybciej ( 10-15 minut ).Do gotowego zaczynu dodać mąkę, otręby, białko ( można dać całe jajo, ja akurat miałam białko), cynamon, i pokrojone w kostkę jabłko.Jeśli mamy czas sypkie składniki możemy wcześniej wymieszać.Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut.Smażymy pierwszą partię z odrobiną oleju, resztę bez.Podajemy z dżemem ( u mnie rabarbarowo-waniliowy, mojego wyrobu), miodem i płatkami.SmacznegoMożecie je też zjeść same, z jogurtem, śmietanką lub z cukrem pudrem, czego dusza zapragniePowiązane notki:Pancakes jabłkowe z miodem i twarożkiemDrożdżowe racuchy z kefirem, serkiem wiejskim i skórką z cytrynyPancakes bezglutenowe z sosem z fasoli i miodemPancakes jaglane z jabłkiem i rodzynkamiOwsiane pancakes bananowe z jogurtem i twarożkiem