ßßß Cookit - przepis na Gryczane placuszki z miodem, kandyzowaną skórką i wiśnią

Gryczane placuszki z miodem, kandyzowaną skórką i wiśnią

nazwa

Wykonanie

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×
Dzisiaj miałam ochotę na inne śniadanie, jedyne kryterium jakie je obowiązywało to to, iż musi być pyszne. Przepis powstał spontanicznie, jest banalnie prosty, ale tak pyszny, że jutro też sobie takie zrobię. Mowa o plackach z kaszy gryczanej. Mam sporo takowej w domu, więc sezon placko gryczany uważam za otwarty. Samo zdrowie, powiem Wam, że smakują trochę jak popcorn, a z dodatkiem miodu, jogurtu i domowych wiśni, są po prostu strzałem w dziesiątkę w moje dzisiejsze gusta
Składniki:
woreczek ugotowanej kaszy gryczanej ( 100g)
3 łyżki mąki
duże jajko (2 małe)
sól
dodatki: miód, jogurt, , wiśnie ze słoika, kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Zimną kaszę dokładnie mieszamy z jajkiem ( ja jej wcześniej nie soliłam, gotując), solimy do smaku.
Dodajemy mąkę i smażymy na gorącym oleju (łyżka na porcję, a piekłam je w trzech turach).
Smacznego!
Na słodko były przepyszne. Jutro zrobię je w wersji wytrawnej
Jeśli chcemy zaskoczyć np. dzieci masę możemy zmiksować
jeśli nie lubią kaszy nawet jej nie zauważą, a swoją porcję zdrowia – witamin, zdrowych węglowodanów i witamin i tak dostaną, sprytne.
Powiązane notki:
Drożdżowe racuchy z kefirem, serkiem wiejskim i skórką z cytryny
Praktyczne porady – domowy wyrób – świąteczna domowa kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
Pancakes bezglutenowe z sosem z fasoli i miodem
Nocna owsianka z miodem i suszonymi owocami
Pancakes jaglane z jabłkiem i rodzynkami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/11/28/gryczane-placuszki-z-miodem-kandyzowana-skorka-i-wisnia