ßßß
Składniki:3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej1 jajo1 łyżka mąki150 g serka wiejskiego lekkiego3 łyżeczki dżemumusli i suszone figi do dekoracji
Przygotowanie:Kaszę wymieszać z mąką i jajem.Kłaść łyżką 4 placuszki na rozgrzaną patelnię z łyżeczką tłuszczu.Smażyć pod przykryciem aż się zetną – wtedy obrócić.Podawać przełożone dżemem i twarożkiem, posypane musli i figami.Skąd tutaj figi ?Otóż przeczytałam wczoraj , że mają bardzo dużo wapnia – miąższ z jednej figi ma go tyle co szklanka mleka ! Muszę jeszcze poszukać więcej wiadomości na ten temat w internecie. Ale ten fakt zainteresował mnie na tyle, aby zacząć częściej jeść te owoce.Smacznego!
Powiązane notki:Gryczane placuszki z miodem, kandyzowaną skórką i wiśniąOwsianka na serkuPancakes jaglane z jabłkiem i rodzynkamiPancakes bezglutenowe z sosem z fasoli i miodemOwsiane pancakes bananowe z jogurtem i twarożkiem