Wykonanie
5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×A oto mój dzisiejszy obiad. Ten tydzień będzie
dyniowym szaleństwem! Jutro przepisy na mus z dyni i
jabłek a dziś pyszne placki z dyni, niby jak ziemniaczane, chrupiące a jednak bardziej wyrafinowane i smaczniejsze, jeden
ziemniak dodałam aby zagęścić całość, przepis zupełnie autorski, zachęcam korzystać z sezonowych warzyw, w końcu wtedy gdy naturalnie dojrzewają są najsmaczniejsze, nie mówiąc już o wartościach prozdrowotnych! pyychotka i prościzna : ) Polecam osobom na diecie całość ma tylko ok 480 kcal!!!Składniki na 8 placków:400 g dyni, obranej1
ziemniak ( ok.100g)2-3 łyżek
mąki pełnoziarnistej ( może być zwykła)1
jajosól,
peprz do smakuulubione dodatki : polecam na słono i słodko, u mnie z
serkiem emilki 0% polecam jest pyszny i
miodkiem,obsypane
cynamonemświetny będzie też
dżem lub
śmietana i
sól ( kaloryczność podana ze 100g
serka i łyżką
miodku )
Dynię umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki,
ziemniaka obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Wbić
jajo, dodać
mąkę, doprawić i wymieszać. Smażyć na łyżeczce
oleju,podawać z ulubionymi dodatkami.Cudo! i dietetyczne ; )
Powiązane notki:
Ciasto drożdżowe z dyniPancakes
jabłkowe z
miodem i
twarożkiemDrożdżowe racuchy z
kefirem,
serkiem wiejskim i
skórką z cytrynyPancakes z dwóch szklanek
Sałatka wielowrzywna z
cukini na zimę