ßßß
6 średniej wielkości ziemniakówcukinia średniej wielkościjajko5 łyżek mąkicebulapół łyżeczki solipół łyżeczki pieprzuZiemniaki obrać i zetrzeć na tarce albo posłużyć się robotem, który ma tarcze z dużymi oczkami do tarcia.Cukinię zetrzeć ze skórką.Dodać cebulę drobno pokrojoną, albo też ją zetrzeć.Dodać jajko, mąkę i przyprawy - całość wymieszać.Na rozgrzanej patelni wylewamy łyżką ciasto, formując placuszki.Smażyć do zbrązowienia z obu stron.
Robot kuchenny, który testuje posiada specjalne tarcze do ścierania warzyw, które spisują się świetnie, bo nie zostawiają dużych kawałków warzyw niestartych. Prędkość jest zawrotna, dzięki czemu takie placki robi się raz dwa, a ja już nigdy nie połamię palca używając zwykłej tarki - tak, tak ciężki ze mnie przypadek:)