ßßß Cookit - przepis na Placki cukiniowo - ziemniaczane

Placki cukiniowo - ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

W tym roku mam na działce obfitość cukinii dlatego wykorzystuję ją maksymalnie. Polecam pyszne placuszki jako dodatek do gulaszu bądź samego sosu np. pieczarkowego lub tymiankowego . Powiem szczerze, że zjadłam je z pikantnym ketchupem i były pyyszne ;)
Składniki:
950 g obranej i pozbawionej nasion cukinii (1100 g w całości)
500 g obranych ziemniaków
1 duża cebula
1 jajko
3 łyżki mąki
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Cukinię zetrzeć na tarce o średnich oczkach, przełożyć do miseczki. Ziemniaki i obraną cebulę zetrzeć na drobnych, przełożyć na durszlak. Cukinia puści sok dlatego należy ją odgnieść z jego nadmiaru. Dodać do odsączonych ziemniaków. (Po zlaniu soku ziemniaczanego na dnie naczynia osadza się skrobia, którą dodaję do ziemniaków.) Dodać resztę składników, wymieszać. Na patelnię nalać 4 łyżki oleju, na rozgrzany układać i formować placuszki. U mnie 1 łyżka - 1 pacek. Po upieczeniu z 1 strony obrócić na drugą, przełożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć z reszty oleju.
Polecam są bardzo dobre ;)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/07/placki-cukiniowo-ziemniaczane.html