Wykonanie
Oponki obok
faworków i pączków goszczą często w karnawale na naszych stołach.Znam kilka wersji tych smażonych kułeczek. Najbardziej popularna jest wersja z
twarogiem, ciut bardziej pracochłonne to oponki
drożdżowe. A ja przygotowałam oponki /ciambelle włoskie/ z
ziemniakami.A oto przepis:
Składniki: /na ok. 18-20 szt./
1 kg
mąki½ kg ugotowanych
ziemniaków4
jaja40 g
cukru pudru100 g masła/miękkiego/1 łyżka
miodu1 szklanka
mleka50 g
drożdżyskórka cytrynowa1/4 łyżeczki
soliojej do smażeniaWykonanie:Zmielić ugotowane
ziemniaki /powinny być sypkie/. W głębokiej misce połączyć
ziemniaki z
mąką i pozostałymi składnikami, dodać
drożdże rozpuszczone w letnim
mleku. Wyrobić starannie całość do otrzymania gładkiego ciasta. Przykryć i pozostawić chwilę /aby odpoczęło/. Ciasto podsypać delikatnie
mąką, rozwałkować i wykrawać krążki z dziurką. Gotowe kółeczka ułożyć na posypanej
mąką ściereczce lub papierze do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy oponki podwoją swoją objętość są gotowe do smażenia. Na dobrze rozgrzanym
oleju smażyć krążki z obu stron zmniejszając płomień, aby nie przypalić ciasta i upiec je od środka. Oponki powinny być ładnie przyrumienione. Po usmażeniu ułozyć je na papierowym ręczniku by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cukrze.