ßßß Cookit - przepis na Oponki inaczej czyli włoskie ciambelle

Oponki inaczej czyli włoskie ciambelle

nazwa

Wykonanie

Oponki obok faworków i pączków goszczą często w karnawale na naszych stołach.
Znam kilka wersji tych smażonych kułeczek. Najbardziej popularna jest wersja z twarogiem, ciut bardziej pracochłonne to oponki drożdżowe. A ja przygotowałam oponki /ciambelle włoskie/ z ziemniakami.
A oto przepis:
Składniki: /na ok. 18-20 szt./
1 kg mąki
½ kg ugotowanych ziemniaków
4 jaja
40 g cukru pudru
100 g masła/miękkiego/
1 łyżka miodu
1 szklanka mleka
50 g drożdży
skórka cytrynowa
1/4 łyżeczki soli
ojej do smażenia
Wykonanie:
Zmielić ugotowane ziemniaki /powinny być sypkie/. W głębokiej misce połączyć ziemniaki z mąką i pozostałymi składnikami, dodać drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Wyrobić starannie całość do otrzymania gładkiego ciasta. Przykryć i pozostawić chwilę /aby odpoczęło/. Ciasto podsypać delikatnie mąką, rozwałkować i wykrawać krążki z dziurką. Gotowe kółeczka ułożyć na posypanej mąką ściereczce lub papierze do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy oponki podwoją swoją objętość są gotowe do smażenia. Na dobrze rozgrzanym oleju smażyć krążki z obu stron zmniejszając płomień, aby nie przypalić ciasta i upiec je od środka. Oponki powinny być ładnie przyrumienione. Po usmażeniu ułozyć je na papierowym ręczniku by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cukrze.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/02/oponki-czyli-woskie-ciambelle.html