ßßß
Oponki obok faworków i pączków goszczą często w karnawale na naszych stołach.Znam kilka wersji tych smażonych kułeczek. Najbardziej popularna jest wersja z twarogiem, ciut bardziej pracochłonne to oponki drożdżowe. A ja przygotowałam oponki /ciambelle włoskie/ z ziemniakami.A oto przepis:
Składniki: /na ok. 18-20 szt./
1 kg mąki½ kg ugotowanych ziemniaków4 jaja40 g cukru pudru100 g masła/miękkiego/1 łyżka miodu1 szklanka mleka50 g drożdżyskórka cytrynowa1/4 łyżeczki soliojej do smażeniaWykonanie:Zmielić ugotowane ziemniaki /powinny być sypkie/. W głębokiej misce połączyć ziemniaki z mąką i pozostałymi składnikami, dodać drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Wyrobić starannie całość do otrzymania gładkiego ciasta. Przykryć i pozostawić chwilę /aby odpoczęło/. Ciasto podsypać delikatnie mąką, rozwałkować i wykrawać krążki z dziurką. Gotowe kółeczka ułożyć na posypanej mąką ściereczce lub papierze do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy oponki podwoją swoją objętość są gotowe do smażenia. Na dobrze rozgrzanym oleju smażyć krążki z obu stron zmniejszając płomień, aby nie przypalić ciasta i upiec je od środka. Oponki powinny być ładnie przyrumienione. Po usmażeniu ułozyć je na papierowym ręczniku by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cukrze.