ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomargaryna 150 gramówmleko 200 gramówmąka 500 gramówcukier 175 gramówjajka 1 sztuksól 1 szczyptadrożdże 50 gramówmarcepan 200 gramówskórka z cytryny - otarta 1 sztukcukier puder 150 gramówWykonanie:Roztopić 75g margaryny, dodać mleko i lekko podgrzać. Przesiane 400g maki wymieszać ze 100g cukru, jajkiem [pokruszonymi drożdżami i szczypta soli. Dodać mleko z tłuszczem i zagnieść na gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.Zetrzeć marcepan, roztopić 75g margaryny. Wymieszać 100g maki z 75g cukru, szczypta soli i skórką cytrynową, dodać roztopiony tłuszcz i zagnieść kruszonkę.Jeszcze raz zagnieść ciasto drożdżowe i rozwałkować, na posypanym maka blacie, na prostokąt o wymiarach 45x55cm. Posypać placek marcepanowymi wiórkami, zrolować, zaczynając od krótszej strony i pokroić na 15 równych krążków.Układać na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Każde ciastko posypać obficie kruszonką. Piec o. 20 minut w 200 stopniach, na złoty kolor. Połączyć cukier puder z 3 łyżkami wody i polukrować lekko przestudzone ślimaczki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPowyżej 1 rokuDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: