Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
margaryna 150 gramów
mleko 200 gramów
mąka 500 gramów
cukier 175 gramów
jajka 1 sztuk
sól 1 szczypta
drożdże 50 gramówmarcepan 200 gramów
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
cukier puder 150 gramówWykonanie:Roztopić 75g
margaryny, dodać
mleko i lekko podgrzać. Przesiane 400g
maki wymieszać ze 100g
cukru,
jajkiem [pokruszonymi
drożdżami i szczypta
soli. Dodać
mleko z tłuszczem i zagnieść na gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.Zetrzeć marcepan, roztopić 75g
margaryny. Wymieszać 100g
maki z 75g
cukru, szczypta
soli i
skórką cytrynową, dodać roztopiony tłuszcz i zagnieść kruszonkę.Jeszcze raz zagnieść
ciasto drożdżowe i rozwałkować, na posypanym
maka blacie, na prostokąt o wymiarach 45x55cm. Posypać placek marcepanowymi wiórkami, zrolować, zaczynając od krótszej strony i pokroić na 15 równych krążków.Układać na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Każde
ciastko posypać obficie kruszonką. Piec o. 20 minut w 200 stopniach, na złoty kolor. Połączyć
cukier puder z 3 łyżkami
wody i polukrować lekko przestudzone ślimaczki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPowyżej 1 rokuDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: