ßßß Cookit - przepis na Chrupiące ślimaczki z marcepanem i kruszonką

Chrupiące ślimaczki z marcepanem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
margaryna 150 gramów
mleko 200 gramów
mąka 500 gramów
cukier 175 gramów
jajka 1 sztuk
sól 1 szczypta
drożdże 50 gramów
marcepan 200 gramów
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
cukier puder 150 gramów
Wykonanie:
Roztopić 75g margaryny, dodać mleko i lekko podgrzać. Przesiane 400g maki wymieszać ze 100g cukru, jajkiem [pokruszonymi drożdżami i szczypta soli. Dodać mleko z tłuszczem i zagnieść na gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Zetrzeć marcepan, roztopić 75g margaryny. Wymieszać 100g maki z 75g cukru, szczypta soli i skórką cytrynową, dodać roztopiony tłuszcz i zagnieść kruszonkę.
Jeszcze raz zagnieść ciasto drożdżowe i rozwałkować, na posypanym maka blacie, na prostokąt o wymiarach 45x55cm. Posypać placek marcepanowymi wiórkami, zrolować, zaczynając od krótszej strony i pokroić na 15 równych krążków.
Układać na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Każde ciastko posypać obficie kruszonką. Piec o. 20 minut w 200 stopniach, na złoty kolor. Połączyć cukier puder z 3 łyżkami wody i polukrować lekko przestudzone ślimaczki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Powyżej 1 roku
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12856/Chrupiace-slimaczki-z-marcepanem-i-kruszonka