ßßß Cookit - przepis na Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

nazwa

Wykonanie

-Skarbie, zrobisz mi racuchy?
Nie mogłam odmówić.
Zrobiłam i pojechały z nad morza.
Daleko w Polskę, razem z Nim.
Lubię dawać takie kuchenne prezenty.
Tyle radości jest w trakcie ich robienia.
0,5 kg mąki
50 g drożdży
2 łyżki cukru
1,5 szklanki mleka
jajko
szczypta soli
cukier puder
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i zrobić dołek.
Wkruszyć drożdże do dołku, zasypać cukrem i zalać połową szklanki letniego mleka.
Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15min.
Po tym czasie, dodać resztę ciepłego mleka, wbić jajko i wymieszać dokładnie.
Miskę ponownie przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Przed smażeniem racuszków przygotuj sobie szklankę z gorącą wodą.
Ciasto nabierać łyżką zamoczoną w tej gorącej wodzie (nie będzie się kleić do łyżki) i smażyć na patelni z obu stron, aż do zezłocenia.
Ciepłe podawać z cukrem pudrem.
A chłodne, obficie posypane cukrem pudrem zapakuj mężczyźnie na drogę.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2011/12/racuchy.html