Wykonanie
-Skarbie, zrobisz mi racuchy?Nie mogłam odmówić.Zrobiłam i pojechały z nad morza.Daleko w Polskę, razem z Nim.Lubię dawać takie kuchenne prezenty.Tyle radości jest w trakcie ich robienia.
0,5 kg
mąki50 g
drożdży2 łyżki
cukru1,5 szklanki
mlekajajkoszczypta
solicukier puderMąkę przesiać do miski, dodać szczyptę
soli i zrobić dołek.Wkruszyć
drożdże do dołku, zasypać
cukrem i zalać połową szklanki letniego
mleka.Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15min.Po tym czasie, dodać resztę ciepłego
mleka, wbić
jajko i wymieszać dokładnie.Miskę ponownie przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.Przed smażeniem racuszków przygotuj sobie szklankę z gorącą
wodą.Ciasto nabierać łyżką zamoczoną w tej gorącej wodzie (nie będzie się kleić do łyżki) i smażyć na patelni z obu stron, aż do zezłocenia.Ciepłe podawać z
cukrem pudrem.A chłodne, obficie posypane
cukrem pudrem zapakuj mężczyźnie na
drogę.