Wykonanie
Ostatnio coś mnie naszło na
drożdżowe zawijańce..były wytrawne kwiatki .. był też kwiat z
makiem, a teraz jest tzn.był jakiś czas temu
cytrynowy ,ale ciut inny..Podczas pieczenia unosił się
cynamonowo-
cytrynowy zapach..mniam...
30 dkg
mąki10 g świeżych
drożdży125 ml
mleka30 g rozpuszczonej
margaryny2 łyżki
cukruszczypta
soli1
jajkoDodatkowo6 łyżek
cukru1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki startej
skórki cytrynowejjajko do posmarowania
Mleko ,
drożdże i
cukier wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać z
solą, dodać rozpuszczoną
margarynę,
jajko i
drożdże .Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 5 części.4 części rozwałkować na kształt koła.Ułożyć na blaszce pierwsze kolo , posypać
cukrem wymieszanym ze startą
skórką z cytryny i
cynamonem.Przykryć drugim rozwałkowanym kołem,znów posypać itd.Na ostanie 4 koło już nie sypać
cukru.Nożem do pizzy krajać, na kształt gwiazdy, od brzegu do środka, ale nie do końca [ zostawić około 10 cm ]podobnie do krojenia pizzy, na 16 kawałków Każdy płatek przekręcić 2-3
razy, wszystkie w tą samą stronę.5 część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta , posypać
cukrem ze skórką i zwinąć w rulon.Podzielić na 4 kawałki .Każdy kawałek naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.Ułożyć na środku nierozcietęgo ciastaZostawić do lekkiego wyrośnięcia na około 20 minut.Posmarować roztrzepanym jakiem .Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.