Wykonanie
1/2 kg
mąki5 dag
drożdży150 ml
mleka10 dag
margaryny2
jajkaszczypta
soli i
cukrudodatkowo:gotowa masa kajmakowa w puszce - u mnie orzechowaPrzygotowanie:
Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia.Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski,
margarynę oczywiście też i wyrobić jednolite ciasto, tak aby odstawało od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.Gdy podwoi już swoją objętość, ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na okrągły placek. Dzielimy je na trójkąty, tak jak dzieli się na rogaliki i na szerszym końcu kładziemy masę kajmakową lub inną przez nas wybraną. Zwijamy i kładziemy na blaszce wysmarowanej
margaryną. Zostawiamy na trochę aby podrosły.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C na ok 15min (trzeba sprawdzać czy nie są gotowe wcześniej bo to wszystko zależy od piekarnika).* Przepis znaleziony w internecie.
Smacznego ! :)