Wykonanie
Przepis na rogaliki
drożdżowe, które zawsze wychodzą. Tym razem w czekoladowej odsłonie ;)Składniki:0,5 kg
mąkikostka
margaryny1
jajko0,5 szklanki
mleka8 dkg
drożdży3 łyżki
cukruszczypta
solinutella
Drożdże rozkruszyć, następnie rozetrzeć z
cukrem. Gdy się rozpłyną wlać do nich lekko podgrzane
mleko oraz wsypać
sól. Przesiać
mąkę, dodać do niej tłuszcz i posiekać dokładnie nożem. Wlać
drożdże i
jajko. Dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto podzielić na 4-6 części (w zależności jakiej
potem wielkości się chce rogaliki uzyskać). Każdą z nich dokładnie obtoczyć w
mące. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Następnie podzielić na 8 części. Na każdy trójkącik dać trochę nutelli i zawinąć. Gotowe rogaliki układać na posmarowanej tłuszczem blasze. Przed włożeniem do piekarnika posmarować
żółtkiem. Piec w 180°C na złoty kolor.Tak wyglądały przed upieczeniem:
A tak po:
Smacznego ;)