Wykonanie
Przepyszny pomysł na nieco zdrowszą wersję pączków na tłusty czwartek, jeśli nie chcecie lub nie możecie rezygnować z diety, również możecie cieszyć się tym świętem, spróbujcie zamiast
cukru dodać jakiś inny zdrowszy zamiennik (
ksylitol, erytrol) zamieńcie połowę
mąki pszennej na pełnoziarnistej (albo jakiś inny wypróbowany
miks mąk, ostatnio słyszałam, że
hitem stała się
mąka teff z miłki abisyńskiej, która jest bezglutenowa i ma niski indeks glikemiczny) zamiast sztucznych, syntetycznych barwników użyjcie
buraka, a
lukier można zrobić z
jogurtu greckiego :) muszę przyznać, że pączki wychodzą świetne (może trochę za mało urosły) ale smakują naprawdę dobrze jak ciepłe, puszyste i kruchutkie bułeczki albo oponki po prostu super :) koniecznie wypróbujcie.
Składniki :2,5 szklanki
mąki (ja użyłam pół na pół pszenną i pełnoziarnistą)1/2 paczki
drożdży1 łyżka oleju/masłaok 1/4
cukru lub ksylitolu/erytrolu1
jajko3/4 szklanki
mleka1/2 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie :
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto (najlepiej użyć do tego specjalną końcówkę do wyrabiania ciasta) odłożyć na 1,5 h, wyjąć rozwałkować na grubość ok 1,5 cm (moje pączki za dużo nie urosły) wykroić pączki (użyłam do tego dużej szklanki i kieliszka) odstawić na 45 minut, piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni.Można podawać z lukrem ja zrobiłam go z
jogurtu greckiego, zmielonego
ksylitolu oraz soku z
buraka (wystarczy obrać małego
buraka pokroić na ćwiartki skropić
cytryną, zasypać
cukrem i zagotować powstały płyn mieszamy z lukrem, w zależności od tego jaki kolor chcemy uzyskać. Na wierzchu posypałam lekko podgotowaną tapioką. Smacznego :)