Wykonanie
To potrawa podobna do naleśników, ale to takie trochę GRUBSZE naleśniki...Składniki:40 dag
mąki2 ugotowane - ugniecione
ziemniakiokoło 1 szklanki
mleka3 dag
drożdży1
jajkołyżeczka
cukru do
drożdży ,
sólPrzygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miseczki , dodajemy ugniecione
ziemniaki i
sólDrożdże rozrabiamy w ciepłym ( nie gorącym !)
mleku , dodajemy łyżeczkę
cukruDrożdże trzymamy w cieple i gdy wyrosną dodajemy je do
mąkiWbijamy utrzepane
jajko i całość dobrze wyrabiamy drewniana łyżkąMiskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięciaKonsystencja ciasta powinna być taka , by ciasto dało się po wyrośnięciu wziąć w rękęPo około godzinnym rośnięciu ciasta, nabieramy je łyżką i rozkładamy na posypanej
mąką dłoniRozpłaszczamy je tak , by uformować placuszek - nie za grubySmażymy na gorącym
oleju , na rumiano z obydwu stronPodawać możemy na słodko , ale dobre też są z kwaśną
śmietaną ,
kapustą czy gulaszem.Najlepsze są usmażone na bieżąco i nie odgrzewane jutro. Taki urok
ciasta drożdżowego.