ßßß
To potrawa podobna do naleśników, ale to takie trochę GRUBSZE naleśniki...Składniki:40 dag mąki2 ugotowane - ugniecione ziemniakiokoło 1 szklanki mleka3 dag drożdży1 jajkołyżeczka cukru do drożdży , sólPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy do miseczki , dodajemy ugniecione ziemniaki i sólDrożdże rozrabiamy w ciepłym ( nie gorącym !) mleku , dodajemy łyżeczkę cukruDrożdże trzymamy w cieple i gdy wyrosną dodajemy je do mąkiWbijamy utrzepane jajko i całość dobrze wyrabiamy drewniana łyżkąMiskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięciaKonsystencja ciasta powinna być taka , by ciasto dało się po wyrośnięciu wziąć w rękęPo około godzinnym rośnięciu ciasta, nabieramy je łyżką i rozkładamy na posypanej mąką dłoniRozpłaszczamy je tak , by uformować placuszek - nie za grubySmażymy na gorącym oleju , na rumiano z obydwu stronPodawać możemy na słodko , ale dobre też są z kwaśną śmietaną , kapustą czy gulaszem.Najlepsze są usmażone na bieżąco i nie odgrzewane jutro. Taki urok ciasta drożdżowego.