Wykonanie
Elfe i Augusta to
ziemniaki mączyste, które dają kremowe purée. Będą wyśmienite także do pączków,
mówi Joanna Jakubiuk.Składniki:500 g ugotowanych przetartych
ziemniaków500 g
mąki1 szklanka
mleka4
jajka40 g
drożdżySólTłuszcz do smażenia
CukierCynamonZiemniaki w mundurkach ugotować , obrać i jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę. W
mące zrobić dołek, wlać ciepłe
mleko, rozmieszać z pokruszonymi
drożdżami i szczypta
cukru. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce, a gdy wyrośnie, wymieszać z pozostałymi składnikami i czekać, Az ponownie wyrośnie. Nabierać łyżką, formować małe kuleczki i smażyć w głębokim tłuszczu. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu i posypać
cukrem pudrem i
cynamonem.Receptura na pączki pochodzi z książki "NIEZAPOMNIANA KUCHNIA WARMII I MAZUR ", której autorką jest Małgorzata Jankowska ButtittaJoanna Jakubiuk - szefowa kuchni w restauracji Masuria Arte w Staczach, Podlasianka, mistrzyni pierogów i dań z
pola na stół. Do gotowania wykorzystuje w 90 procentach produkty lokalne, w tym te z własnego ogrodu.
Redaktorka naczelna Ugotuj.to Ze smakiem. Kuratorka i dziennikarka kulinarna, promotorka regionalnych produktów, autorka publikacji "Cuisine PL" promującej polską gastronomię na czas Prezydencji Polski w UE, projektantka kulinarnych wizyt studyjnych zagranicznych gości Instytutu Adama Mickiewicza i MSZ, koordynatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych.przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Monika KuciaZobacz także
Znaj
ziemniaki! Różne odmiany mają różne przeznaczenie
Słodkie rogaliki ziemniaczane [przepis]
Brosaniki Joanny Jakubiuk [przepis]