ßßß
Lubię wszelkiego rodzaju placki, nie tylko pancakesteraz przepis na moje ulubione racuchy drożdżowe. Polecam najpierw wypróbować z podanymi dodatkami potem eksperymentować ze swoimi. Te są stanowczo moimi ulubionymi! Skórka z cytryny jest to głównie wyczuwalnym dodatkiem, a słodki dżem wiśniowy i delikatniejszy od twarogu serek wiejski są uzupełnieniem idealnego śniadania.Składniki ( na dwie porcje – 12 placków)200 g mąki pełnoziarnistej20-25 g drożdży1 szklanka mleka2 łyżki cukru1 op.cukru waniliowego /olejek waniliowy / wanilia1/2 łyżeczki cynamonu1 jajo1 szklanka kefiruskórka z 1 cytryny1/2 banana(opcjonalnie)dodatki: 100 g serka wiejskiego ( na porcję), dżem wiśniowyZ mleko podgrzać do ok40 stopni. Do dużej miski wkruszyć drożdże dolać mleko, cukier, 2łyżki mąki i zrobić zaczyn, dokładnie mieszając. Odstawić do wyrośnięcia. Po czym wsypać do niego mąkę, skórkę, przyprawy wlać podgrzany kefir( ok 40 stopni),przemieszać i wbić jajo. Mieszać do połączenia składników i wrzucić drobno pokrojonego banana ( opcjonalnie). Odstawić na 15 minut i smażyć na odrobinie tłuszczu, niestety te smażone są lepsze od tych beztuszczowych, ale tłuszczu powinno być niedużo. Podawać z serkiem wiejskim i dżemem.Smacznego, a są pyszne. Sama muszę się pilnować,żeby nie zjeść od razu dwóch śniadaniowych porcjia tutaj druga porcja Pancaksów : wykorzystałam do nich śliwkowe crumble polecam!!
Powiązane notki:Pancakes z dwóch szklanekPancakes jabłkowe z czekoladą, twarożkiem i daktylamiDrożdżowe bułeczki z makiem, gruszkami i miodemPancakes z bananem i daktylamiPancakes bezglutenowe z sosem z fasoli i miodem