Wykonanie
Miałam naprawdę duże problemy ze zrobieniem zdjęć temu wspaniałemu drożdżowemu warkoczowi z
serem . Powód był bardzo prosty. Za każdym razem kiedy go robiłam, a było to zazwyczaj późnym popołudniem, kiedy za oknem już dawno było ciemno, znikał on w ekspresowym tempie. W całości. Dodam, że z przepisu wychodzą dwie potężne
chałki. W końcu wpadłam na pomysł, że upiekę go po prostu wcześniej. Tym sposobem udało mi się sfotografować kawałek. Kto jeszcze nie próbował tego warkocza, z przepisu bajaderki, niech dłużej nie czeka. Ten warkocz, to jeden z najpyszniejszych
drożdżowych wypieków jakie
jadłam. Mięciutkie, wspaniale pachnące
cytryną ciasto, z pysznym
twarogowym nadzieniem. Bardzo polecam.

Ciasto:1/4 szklanki ciepłej
wody1/2 szklanki ciepłego
mleka2 1/4 łyżeczki suchych
drożdży3 szklanki
maki1/4 szklanki
cukru4 łyżki miękkiego
masła1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiskórka otarta z jednej
cytrynyszczypta
soliNadzienie:250 g
twarożku1/2 szklanki
cukru3 łyżki
mąki1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii
Przygotowujemy ciasto.
Drożdże wsypujemy do ciepłej
wody, zostawiamy an kilka minut, aż utworzą się bąbelki. Resztę składników mieszamy(można użyć miksera), dodajemy rozczyn i wyrabiamy miekkie, gładkie ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około 45-60 minut, aż będzie lekko napuszone, ale niekoniecznie musi
mieć podwojoną objętość.W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Wszystkie składniki do nadzienia mieszamy na gładką masę(można użyć malaksera).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany
mąką blat, dzielimy na dwie częsci. Każdą część wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30 na 20 cm. Wizualnie "dzielimy" prostokąt (wzdłuż długiego
boku) na trzy równe części. Połowę nadzienia
serowego układamy w kształcie wałka na środkowej części. Obie części po dwóch stronach nadzienia nacinamy na lekko ukośne paseczki o szerokości 2 cm, dochodząc nożem prawie od nadzienia. Paseczki zakładamy na wałeczek
serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatając je i tworząc jakby warkocz. Czynność powtarzamy z drugim kawałkiem ciasta.Oba warkocze przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy już ładnie podrosną, smarujemy warkocze rozbitym
jajkiem i posypujemy
cukrem kryształem. Pieczemy w temperaturze 180 st C około 35-40 minut aż warkocze będą ładnie zrumienione. Studzimy na kratce.