Wykonanie
Chciałam przygotować coś wyjątkowego na moją akcję
Pieczarkowy Tydzień 2012. Z pomocą przyszła mi książeczka Kuchnia indyjska Shehzad Husain wydawnictwa Olesiejuk. Na 44 stronie znalazłam przepis na
curry z
kurczaka z
pieczarkami. Zakupiłam sobie czerwoną pastę
curry, świeży
imbir i
papryczki chilli oraz wiele innych składników. Niestety nie udało mi się kupić wszystkich składników –
zielone chilli zastąpiłam czerwonym. Zamiast miąższu
kokosa użyłam
wiórków kokosowych, nie mieliłam
migdałów – dodałam
płatki migdałowe.

Składniki na 2 osoby:2 łyżki
oleju rzepakowegoząbek
czosnku1,5 cm korzenia
imbiru1 czerwona
papryczka chili1,5 łyżeczki czerwonej pasty
curry1/2 łyżeczki
kolendry mielonej1
pierś z kurczaka300 g
pieczarek1 duża
cebula1/2
czerwonej papryki500 ml
bulionu warzywnego100 ml passaty pomidorowej2 łyżki
wiórków kokosowych1 łyżka
płatków migdałowych1. Przygotowujemy składniki:
pierś z kurczaka kroimy w paski,
pieczarki w grube plastry,
paprykę w paski, a
cebulę w plastry. Siekamy drobno
imbir,
czosnek i
papryczkę chili.2.
Mięso podsmażamy na 2 łyżkach
oleju. Przekładamy na talerz.3. Na patelnię wrzucamy
imbir,
czosnek,
chilli,
kolendrę i pastę
curry (dałam 1,5 łyżeczki, ale sądzę, że dla większości moje
curry byłoby za ostre – polecam zatem dodać mniej pasty). Smażymy ciągle mieszając 2 minuty.4. Dodajemy
pieczarki,
cebulę, wlewamy
bulion i passatę
pomidorową. Z powrotem wrzucamy na patelnię kawałki
kurczaka. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę. W rezultacie sos ma się zredukować i danie powinno być dość gęste.5. Dodajemy
paprykę, miąższ
kokosa i
migdały. Gotujemy jeszcze chwilę.6. Podajemy np. z
ryżem zabarwionym
kurkumą na żółto.

To kolejna propozycja do organizowanej przez mnie akcji
Pieczarkowy Tydzień 2012. W planach są jeszcze dwie sałatki, szaszłyki z
pieczarkami oraz kolejna odsłona
pieczarek faszerowanych. Zapraszam. A Wy dodaliście już swoje przepisy?
Pieczarki są teraz bardzo tanie, to naprawdę najlepsza
pora w roku na przygotowanie potraw z ich udziałem.