Wykonanie

Do tej
pory robiłam
curry bez
mięsa, ze
szpinakiem i
soczewicą,
soczewicą i
kaszą jaglaną oraz wersję z warzywami rosołowymi i
ciecierzycą . I sama się nim zachwycałam, bo chętnych nie było;)Jak zrobiłam z
kurczakiem, to chętni zaraz się znaleźli:)Użyłam warzyw w postaci
papryki,
cukinii,
zielonego groszku,
pieczarek i
brokuła - w różnych konfiguracjach, bo danie zrobiłam 3
razy w niewielkich odstępach czasu.Robiłam w świeżo zakupionym woku, nie wiem czy lepiej się zrobiło i smakowało niż przy użyciu zwykłego rondla, ale bardzo przyjemnie mi się z wokiem obcowało przy tym daniu;)Składniki na 3 porcje:* podwójna
pierś z kurczaka* ok. 200 g
ryżu (użyłam basmati)* 1/2 łyżeczki
chilli* łyżeczka
curry w proszku* 2 łyżeczki kopiaste pasty zielonej
curry* 1/2 łyżeczki
kurkumy*
pędy bambusa* 2 ząbki
czosnku* duża
cebula*
mleczko kokosowe - ok 300 g* sok z 1/2
limonki* łyżka
oleju kokosowego* warzywa: kolorowe
papryki,
cukinia,
pieczarki,
brokuły,
groszek zielonyMarynata do
kurczaka:* proszek
curry* łyżeczka świeżego
imbiru* 1-2 ząbki wyciśnięte
czosnku* sok z 1/2
limonki* łyżka
oliwyNajpierw przygotowałam
kurczaka, czyli pokroiłam w kostkę, wymieszałam z marynatą i zostawiłam na kilka godzin w lodówce.Przystępując do przygotowania dania pokroiłam w kostkę
cebulę i warzywa.

A
potem robiłam po kolei tak:1. na rozgrzany
olej kokosowy wrzuciłam
cebulę i rozgnieciony
czosnek, chwilę dusiłam do zeszklenia2. dodałam
curry i pastę,
kurkumę,
chilli, wymieszałam i smażyłam przez chwilę3. dorzuciłam
kurczaka i smażyłam kilka minut4. dodałam warzywa,
sok z limonki, dolałam
mleczko kokosowe i poddusiłam5. w międzyczasie ugotowałam
ryż6. na koniec dorzuciłam pokrojone
pędy bambusa, dodałam
ryż, nałożyłam na talerze i posypałam czymś zielonym (albo i nie)



Pierwsza wersja wyszła mi bardziej "mokra", bo dodałam jeszcze trochę
wody, późniejsze były już gęściejsze, ale wszystkie były bardzo dobre:)



"Niektórym kobietom nie wystarcza bukiet róż, chcą jeszcze, aby mężczyźni tym różom zmieniali
wodę"Janusz Gaudyn