Bardzo lubię nowe pomysły, a jeszcze bardziej gotować we dwoje. Więc gdy padła propozycja ze strony mojego M. na pyszną kolację z kurczaka i ryżu poszperałam trochę w internecie i natknęłam się na świetne recenzje kurczakacurry na blogu Chilitonka . Dosmakować potrawę radzę według swojego uznania, tak jak my.***Moje przepisy na cukinie w curry i ryżcurry***Składniki dla 2 osób :podwójna pierś z kurczaka1 cebula2 ząbki czosnkusok z połowy limonkistarta skórka z limonki300 ml śmietany 30%1 łyżeczka imbiru w proszkupieprzsól1 łyżka kurkumy2 łyżki przyprawycurrypół płaskiej łyżeczki chillipół łyżeczki shoarmy białej Skworcupół łyżeczki cukruolejkokosowy SkworcuOpłukać filety, pokroić na małe kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.W miseczce wymieszać pokrojony czosnek, imbir, sok i skórkę z limonki. Zamarynować w tym kurczaka i odstawić w chłodne miejsce na godzinę- dwie. Na patelni z olejemkokosowym zeszklić cebulę pokrojoną drobniutko. Dodać kurczaka z marynatą i usmażyć. Zmniejszyć ogień, dodać cukier, curry i kurkumę. Na koniec wlać śmietankę i gotować ok 5 minut. Doprawić jeszcze według uznania. Podawać z ryżem.