Wykonanie
Curry z
kurczakiem i warzywami to pomysł na szybki obiad w orientalnym stylu. Łatwe danie, bez specjalnego nakładu pracy, a efekt imponujący. Rozpływające się w ustach kawałki
kurczaka w aromatycznym sosie na bazie
mleka kokosowego są wyjątkowo pyszne. Do
curry możesz dodać ulubione warzywa, u mnie
papryka i
cukinia, to co akurat miałam na stanie. Ilośc kombinacji nieograniczona. Polecam!Składniki:
2
piersi z kurczaka1
papryka czerwona1
cebula2 ząbki
czosnku1
cukinia2 łyżki czerwonej pasty
curry ze słoiczka1 łyżka
kurkumykawałek
imbirupieprz cayennepapryczka chili1/2 łyżeczki
cukruolej250 ml
mleka kokosowego lub
śmietany kremówkisól,
pieprzzieleninaWykonanie:
kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w mieszance
soli,
pieprzu,
papryki i
kurkumy z dodatkiem
oleju.
Kurczaka możesz marynować przez całą noc w lodówce lub przynajmniej przez pół godziny
cebulę,
czosnek i
imbir obierz i zeszlikj na łyżce
oleju, dodaj
kurczaka i podsmaż całość. Dodaj pokrojoną w kostkę
czerwoną paprykę i podsmażaj przez kilka minut. Dolej
mleko kokosowe lub
śmietanę kremówkę, dodaj pastę
curry i
cukier, duś około 15 minut. Pod sam koniec dodaj do potrawy pokrojoną w kostkę
cukinięprzed podaniem posyp
zieleninąSMACZNEGO !