ßßß
Składniki:0,5 kg piersi z kurczaka150 ml bulionu warzywnego150 ml śmietany 18 %300 ml mleczka kokosowego1 łyżka curry w proszku1 łyżeczka pasty curry1 łyżeczka kurkumy1 duża cebula2 ząbki czosnku2 duże garści mrożonego kalafiora z brokułem i marchewką1/2 łyżeczka pieprzu cayenne2 cm drobno posiekanego korzenia imbiru1 łyżeczka cukru2 łyżeczki startej skórki z limonki’soku z 1/2 limonkiolejsól, pieprzFilet z piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Posypujemy je solą oraz obficie pieprzem. W misce mieszamy posiekany czosnek, posiekany imbir, sok i skórkę z limonki oraz jedną łyżkę oleju. Marynujemy kurczaka i pozostawiamy na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy posiekaną cebulę lekko dodając 1/2 łyżeczki i cukru i soląc. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażymy na złoty kolor. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, pastę curry, curry oraz kurkumę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez około 5 minut do uwolnienia aromatów. Dodajemy warzywa i smażymy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę, bulion i mleczko kokosowe. Gotujemy dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem cayenne oraz solą. Gorące curry podajemy z ryżem.Smacznego!