Wykonanie
Bardzo aromatyczny
kurczak curry z warzywami. Idealny jako szybki obiad, w łatwy sposób można przemycić w nim mnóstwo warzyw.
Składniki:0,5 kg
piersi z kurczaka150 ml
bulionu warzywnego150 ml
śmietany 18 %300 ml
mleczka kokosowego1 łyżka
curry w proszku1 łyżeczka pasty
curry1 łyżeczka
kurkumy1 duża
cebula2 ząbki
czosnku2 duże garści
mrożonego kalafiora z
brokułem i
marchewką1/2 łyżeczka
pieprzu cayenne2 cm drobno posiekanego korzenia
imbiru1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki startej skórki z limonki’soku z 1/2
limonkiolejsól,
pieprzFilet z piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Posypujemy je
solą oraz obficie
pieprzem. W misce mieszamy posiekany
czosnek, posiekany
imbir, sok i skórkę z
limonki oraz jedną łyżkę
oleju. Marynujemy
kurczaka i pozostawiamy na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy
olej i delikatnie szklimy posiekaną
cebulę lekko dodając 1/2 łyżeczki i
cukru i soląc. Dodajemy zamarynowanego
kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażymy na złoty kolor. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy
cukier, pastę
curry,
curry oraz
kurkumę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez około 5 minut do uwolnienia aromatów. Dodajemy warzywa i smażymy do miękkości. Na koniec dodajemy
śmietanę,
bulion i
mleczko kokosowe. Gotujemy dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Doprawiamy do smaku
pieprzem cayenne oraz
solą. Gorące
curry podajemy z
ryżem.Smacznego!