Wykonanie
Curry z
kurczaka w wydaniu jesiennym, bo z dodatkiem
dynii. W ten spsosób przygotowany filet, na orientalną nutę to najbardziej aromatyczna wersja podania
kurczaka. Mięciutkie
mięso zatopione w pysznym
kokosowym sosie posmakuje każdemu. Świetna propozycja na smaczny i szybki obiad. Polecam!Składniki:
2
filety z kurczaka1
cukinia1/4
dynii Hokkaido1
cebula1 ząbek
czosnkumleko kokosowe - puszka 400 g3 cm
imbiru2 łyżki
oleju1/2
jabłkasól,
pieprz2 łyżeczki czerwonej pasty
curry1 łyżeczka
kurkumy1/2 łyżeczka
cukrunatka pietruszki lub
kolendryWykonanie:
filety z kurczaka obkroić z błonek, tłuszczu i powięzi. Pokroić w grubą kostkę. Oprószyć
solą,
pieprzem,
kurkumą. wymieszać z
olejem i pokrojonym drobno
imbirem. Odstawić na chwilę, choć można
mięso przygotować wcześniej i pozostawić do zamarynowania na całą noc
kurczaka z marynatą ułożyć na rozgrzanej patelni, dodać drobno posiekany
czosnek i
cebulę. Podsmażyć
mięso do zrumienienia w międzyczasie pokroić w kostkę
dynię,
cukinię i
jabłko (obrane ze skórki).do podsmażonego
kurczaka dodać
mleko kokosowe, czerwoną pastę
curry,
cukier i dusić około 10-15 minut. Dodać pokrojone w kostkę warzywa:
dynię i
cukinię. Dusić jeszcze około 10 minut. Warzywa powinny pozostac al denteprzed podaniem posypać posiekaną
natką zielonej
pietruszki lub
kolendrą. Podawać z
ryżem,
bagietką lub
ziemniakamiŻYCZĘ SMACZNEGO !
Przepis dodaję do akcji Festiwal
dynii