ßßß
Składniki:2 piersi z kurczakamała cebulaok. 4 łyżeczki curry1/2 łyżeczki chiliłyżeczka otartej skórki z cytrynymała łyżeczka otartej skórki z limonki (można pominąć)kopiata łyżeczka startego świeżego imbiru2 małe ząbki czosnku200 ml mleka kokosowego75 ml śmietanki 30%sól i pieprz do smaku3 łyżki olejuniewielka ilość soku z limonki (jeśli nie mamy można dać sok z cytryny)Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na paski. Następnie umieszczamy je w misce lub na głębokim talerzu, obsypujemy 3 łyżeczkami curry, tak aby całe były obtoczone i zostawiamy w chłodnym miejscu na co najmniej 30 minut. Po tym czasie cebule kroimy na małe paseczki (ja pokroiłam w piórka i to na połowę) i podsmażamy ją na oleju. Kiedy zaczyna się szklić, dodajemy mięso i razem podsmażamy. Po chwili dodajemy czosnek, mieszamy, skórkę z cytryny i limonki. Kiedy mięso jest już dobre, dodajemy mleko kokosowe, śmietankę i resztę przypraw: łyżeczkę curry,chili, sól, pieprz (u mnie kolorowy). Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze jakieś 5 minut. Proponuję podanie z ryżem ugotowanym na sypko i kolendrą lub zieloną pietruszką.Możemy pominąć śmietankę 30%, jednak dla mnie smak mleka kokosowego za bardzo dominował, a z trzydziestką było w sam raz. Jeśli chodzi o ilość curry, chili i papryki- też proponuję dostosować do swoich smaków. Podane proporcje dla nas były idealne, ale każdy lubi co innego.Świeży imbir można zastąpić tym w proszku, i proponowałabym dać go mniej, ok pół łyżeczki- choć przyznam, że sama tego nie testowałam.Smacznego