ßßß
Danie to pochodzi z kuchni indyjskiej.Jego nazwa to KORMA.Tradycyjna korma to potrawa o zawiesistej,śmietanowej konsystencji.Zamiast śmietany wykorzystuje się odtłuszczony jogurt,dzięki któremu sos będzie wyśmienity a zawartość tłuszczu niska.Trzeba pamiętać,żeby jogurt się nie zważył,należy go dodawać bardzo stopniowo, cały czas mieszając.Składniki:pierś z kurczaka4-5 ząbków czosnkukawałek świeżego korzenia imbiru1 szt.cebuliokoło 8 szt.pieczarek300 ml. niskotłuszczowego naturalnego jogurtułyżka kurkumy2 łyżeczki zmielonego kminkuprażone płatki migdałów do posypania (opcjonalnie)sólryż do podania
Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę.Rozgrzałam olej i smażyłam kostki kurczaka około10 minut,aż zbrązowiały.Dodałam do nich kurkumę.
Wyjęłam je z garnka.Podsmażyłam pokrojone cienko pieczarki i również przełożyłam je z garnka.
Podsmażyłam pokrojoną drobno cebulę.Dorzuciłam do niej starty drobno imbir i czosnek.
Następnie wsypałam kminek i sól.Smażyłam około 5 minut,mieszając.
Z powrotem dodałam mięso,pieczarki iwymieszałam wszystkie składniki.Wlałam część jogurtu,wymieszałam itrzymałam na wolnym ogniu,aż mięso zmięknie.
Dodałam resztę jogurtu i gotowałam5 minut na małym płomieniu.
Kurczaka podawałam z ryżem.Można posypać prażonymi płatkami migdałówi przybrać kolendrą.Smacznego!