Wykonanie

Danie to pochodzi z kuchni indyjskiej.Jego nazwa to KORMA.Tradycyjna korma to potrawa o zawiesistej,śmietanowej konsystencji.Zamiast
śmietany wykorzystuje się
odtłuszczony jogurt,dzięki któremu sos będzie wyśmienity a zawartość tłuszczu niska.Trzeba pamiętać,żeby
jogurt się nie zważył,należy go dodawać bardzo stopniowo, cały czas mieszając.Składniki:
pierś z kurczaka4-5 ząbków
czosnkukawałek świeżego korzenia
imbiru1 szt.
cebuliokoło 8 szt.
pieczarek300 ml. niskotłuszczowego
naturalnego jogurtułyżka
kurkumy2 łyżeczki zmielonego
kminkuprażone
płatki migdałów do posypania (opcjonalnie)
sólryż do podania
Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę.Rozgrzałam
olej i smażyłam kostki
kurczaka około10 minut,aż zbrązowiały.Dodałam do nich
kurkumę.

Wyjęłam je z garnka.Podsmażyłam pokrojone cienko
pieczarki i również przełożyłam je z garnka.

Podsmażyłam pokrojoną drobno
cebulę.Dorzuciłam do niej starty drobno
imbir i
czosnek.

Następnie wsypałam
kminek i
sól.Smażyłam około 5 minut,mieszając.

Z powrotem dodałam
mięso,
pieczarki iwymieszałam wszystkie składniki.Wlałam część
jogurtu,wymieszałam itrzymałam na wolnym ogniu,aż
mięso zmięknie.


Dodałam resztę
jogurtu i gotowałam5 minut na małym płomieniu.
Kurczaka podawałam z
ryżem.Można posypać prażonymi
płatkami migdałówi przybrać
kolendrą.Smacznego!