Wykonanie

30 dag
pierś z kurczaka
Składniki marynaty:1 łyżeczka
gorczycy1 łyżeczka tandoori
masala1
cebula3 ząbki
czosnku0,5 cm świeży
imbir1 mała czuszka0,5 łyżeczki
kminku0,5 łyżeczki
kolendry1 łyżeczka
musztardy0,5 łyżeczki
soli50 ml
oliwy z oliwek150 ml
jogurt naturalnyWykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski. Każdy pasek lekko rozbić tłuczkiem ( rozpłaszczyć).
Gorczycę wrzucić na patelnię, po chwili dodać drobno pokrojoną
cebulę,
czosnek,
imbir i krótko przesmażyć na części
oliwy. Przestudzić, przełożyć do miseczki i dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować blenderem.1/3 część przeznaczyć do zamarynowania pokrojonego w paski
kurczaka. Paski
kurczaka włożyć do marynaty ( pasty) i trzymać w otrzymanej paście przez około 4 godziny.Następnie nabić na dwa patyki do szaszłyków i grillować w piekarniku 20 -25 minut. Oczywiście możemy to zrobić na węglowym grillu, ostatecznie na patelni grillowej.Pozostała część przygotowanej marynaty, ( pasty) wykorzystać jako sos.Z czym podamy szaszłyki zależy od nas. Można jeść z
ryżem,
bagietką, tostem. Ja miałem akurat ochotę na
chiński przesmażony
makaron.