ßßß Cookit - przepis na Dal tadka z zielonej fasolki moong (hara moong dal tadka)

Dal tadka z zielonej fasolki moong (hara moong dal tadka)

nazwa

Wykonanie

Prezentowany wegetariański przepis na danie z zielonej całej fasolki moong. Do serwowania z ryżem i/lub roti.
Niezbędne składniki:
ok. 1 szklanki zielonej fasolki moong (całej) - można kupić tutaj: http://www.skworcu.com.pl/
2 pomidory pokrojone w kostkę
1 posiekana cebula
2-3 zielone chili
1 łyżeczka przeciśniętego czosnku
1 łyżeczka przetartego imbiru
1 łyżeczka czerwonego chili
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kitchen king masala
1 łyżeczka lisci kozieradki
1/4 łyżeczki asafetydy
1 łyżeczka kminu
oliwa do smażenia
1,5 łyżeczki soli (lub do smaku)
świeża kolendra - posiekana
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Fasolkę moong myjemy i namaczamy w wodzie około godziny. Po tym czasie przekladamy ją go garnka ciśnieniowego (szybkowara), zalewamy 1,5 szkl. wody oraz 1/4 łyżeczki kurkumy i gotujemy (do ok. 3-4 gwizdków). Odczekujemy, aż zejdzie ciśnienie, ostrożnie otwieramy garnek i lekko ugniatamy fasolkę.
Równocześnie bierzemy ciężki rondel (karahi lub woka) i rozgrzewamy oliwę. Na gorącą oliwę wrzucamy kmin i asafetydę . Po ok. 1-2 minutach dodajemy posiekaną cebulę, następnie chili pokrojone w paski, samżymy mieszając. Kolejno do rondla wędruje czosnek i imbir. Smażymy do czasu kiedy cebulka stanie się miękka.
Dodajemy mieloną kolendrę, 1/4 łyżeczki kurkumy i mieszamy dokladnie. Do rondla wrzucamy posiekane pomidory, dobrze smażymy, aż pomidory pozdbęda się surowego zapachu, a oliwa zacznie być widoczna na powierzchni sosu. Dodajemy kitchen king masala, kozieradkę, a po chwili ugotowaną fasolkę moong i 2 szklanki wody. Doprowadzamy do gotowania i gotujemy ok. 7 minut.
Gotowe danie dekorujemy posiekaną świeżą kolendrą. Przed podaniem dodajemy kilka kropel soku z cytryny!
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/07/dal-tadka-z-zielonej-fasolki-moong-hara.html