Wykonanie
Świeży
ananas jest taki pyszny. Tę część, która się u mnie uchowała, wykorzystałam do tego dania;) Od dawna chciałam użyć
ananasa do
mięsnego dania i okazało się, że dobrze przeczuwałam, że będzie doskonale pasować. Oczywiście nie każdemu musi odpowiadać takie słodko- ostre połączenie, ale na pewno warto spróbować.
- duża pojedyncza
pierś z kurczaka- mała
cebula- 1 ząbek
czosnku- mały kawałek
imbiru- zielona
ostra papryczka- 1/2 małego
ananasa (ok. 250g po obraniu)- ok. 100ml
mleczka kokosowego- 1/2 łyżeczki kuminu- 1/2 łyżeczki
kurkumy- 1/2 łyżeczki mielonej
kolendry-
sos rybny do smaku- szczypta
soli- 100g
ryżu naturalnego brązowegoPodsmażyć posiekaną
cebulę. Dodać starty
czosnek,
imbir, pokrojoną w paski papryczkę i
przyprawy.Wrzucić pokrojonego w małe kawałki
kurczaka, posolić i usmażyć, mieszając.Wlać
mleczko kokosowe i
sos rybny do smaku i dusić kilka minut.Pod koniec dodać
ananasa pokrojonego w kostkę i całość podgrzać.Podawać z ugotowanym w międzyczasie
ryżem.* Natknęłam się kiedyś (nie pamiętam gdzie) na przepis na
krewetki z
ananasem po malezyjsku i zmodyfikowałam go,starając się nie zmieniać zbyt wiele i chyba można nadal użyć sformułowania 'po malezyjsku";)Czas przygotowania: pół godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 450 kcal