Wykonanie
Na przednówku w mojej kuchni rządzą
buraki - słodkie, lekko ziemiste, fantastyczne z
cytryną,
orzechami, czy
chrzanem. Świetne w czerwonym buraczanym
curry, kolorowe
buraki jadamy na surowo w
sałatce z zimowych warzyw, zaś upieczone w
sałatce z
cytrusami, czy jako lekkie carpaccio . Kocham buraczane zupy - barszcz na gwoździu, ukraiński i wigilijny na zakwasie, a zimą często do obiadu podaję jarzynkę z
buraków . I czasami z pełną premedytacją piekę o kilka
buraków więcej, by znów wymyślać z nimi jakąś fajną potrawę. Na przykład proste placki buraczane, absolutnie pyszne!
Ostatnio na Spotify wyszperałam świetną (ha! dumna jestem!) playlistę, którą ułożyłam jeszcze latem - "Jazz Garden Party" i znów się zachwyciłam. Duże,
słoneczne, tchnące przestrzenią dźwięki, jazzowe trąbki, aż chce się oddychać pełną piersią! Już rozpoczęliśmy w tym roku sezon imprez plenerowych - uwaga 28 lutego! Był piękny, ciepły wieczór, ognisko,
kiełbaski, chrupiący od płomieni
chleb. O poranku wdycham krystaliczne powietrze i zapatruję się na jaśniejący świat, uśpiony wciąż ogród, w którym trawa z daleka wygląda całkiem zielono, a nad głowami kołyszą się wciąż nagie gałęzie brzóz. Ale jeszcze chwila, już za moment świat wybuchnie
zielenią! Tymczasem energii dostarcza mi jazzowe "Shake Your
Body (Dow To The Ground)", poruszajcie się w rytm nadchodzącej wiosny!Po weekendowej
sałatce z
cytrusami i pieczonym
burakiem znów mam ochotę na czerwone, pyszne warzywo. Brudzi palce,
język, aż prosi się o trochę
chrzanu albo
owczy ser. Tym razem ożeniłam dwa moje ulubione o tej
porze roku składniki -
ziemniaki i
buraki . Zamiast zwyczajnych, acz pysznych placków ziemniaczanych z kwaśną
śmietaną i
solą, na kolację były pyszne placki ziemniaczano-buraczane, do których świetnie smakuje sos
śmietanowo-
chrzanowy z
tymiankiem i okruchy
owczego sera. Po wyśmienitych plackach ziemniaczanych, pysznych gryczanych, leciutkich
cukiniowych, najlepszych na świecie plackach z
jabłkami i łemkowskich fuczkach, tym razem czerwone placki z
burakami trafiają na przenówkową playlistę kolacyjną.
Placki buraczano-ziemniaczane są mięciutkie, pachną
tymiankiem i fantastycznie smakują z
owczym serem i
chrzanową śmietaną. Oczywiście, że zaskakują kolorem, dzięki niemu stają się atrakcją dla dzieci. Najlepiej jest upiec więcej
buraków i przez kolejnych kilka dni wykorzystywać je do różnych dań. Te placki powstały pod wpływem impulsu, gdy w lodówce zostały mi ostatnie 2 spore, upieczone do sałatek i
curry buraki. Wyszły świetne! Koniecznie je usmażcie nim wiosna się rozpanoszy na dobre.Placki buraczano-ziemniaczaneok 200-300g surowych
buraków (2-3 szt średniej wielkości)ok 300g obranych
ziemniaków2
jajka50g kwaśnej
śmietany 18%100-130g
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
soliszczypta świeżo mielonego
pieprzulistki świeżego
tymiankuolej rzepakowy do smażeniado podaniasos
śmietanowo chrzanowy: 3 łyżki kwaśnej
śmietany wymieszane z 2 łyżkami
chrzanustarty na grubej tarce
owczy serświeży
tymianekBuraki powinny być mniej więcej równej wielkości. Umyj je, każdy osobno zawiń w folię aluminiową i piecz ok 60 minut w temperaturze 200°C (po wbiciu widelca powinny być prawie miękkie). Gdy
buraki wystygną, obierz je i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.Obrane
ziemniaki umyj, osusz i również zetrzyj na tarce "ziemniaczanej" (to taka, która ściera
ziemniaki na pulpę). Najlepiej użyć do tego tarki elektrycznej lub malaksera z tarczą do
tarcia ziemniaków. Wymieszaj
buraki z
ziemniakami, dodaj
jajka,
śmietanę, oba rodzaje
mąki,
sól,
pieprz i listki świeżego
tymianku. Masa powinna być luźna, ale nie lejąca się. Na rozgrzanym
oleju wykładaj łyżką okrągłe placuszki, smaż z obu stron na złoto. Osączaj na papierowym ręczniku i podawaj posypane listkami świeżego
tymianku, ze
śmietaną chrzanową i startym
owczym serem. Są świetne!Warto ekonomicznie wykorzystywać piekarnik, upiec więcej
buraków, które wykorzystać można w innych potrawach:-
sałatka cud-
miód z pieczonymi
burakami i
cytrusami-
curry buraczane- carpaccio z
buraka