ßßß
To już chyba ostatnia moja propozycja na faszerowane jajeczka. Mocny zdecydowany kolor, który obok żółtego mocno kojarzy mi się ze Świętami Wielkanocnymi w moim domu .To piękny, purpurowy kolor buraczków.
Na moim stole tarte buraki z dodatkiem chrzanu gościły odkąd pamiętam. Miseczka ćwikły i obowiązkowo chrzan z dodatkiem żółtek i odrobiny śmietany to nierozerwalny duet , którego nie może zabraknąć .Dla uatrakcyjnienia i ozdoby stołu można dodatkowo dostawić ozdobny półmisek z jajkami nadziewanymi buraczkami,ale nie zamiast /u mnie/.
Składniki: / dla 2 osób/2 jajka ugotowane na twardo2 małe ugotowane buraczki1 łyżka octu winnego2 łyżki chrzanu tartego /gotowy/1 łyżka śmietanysól i pieprz do smaku2 łyżeczki żelatynyozdobna sałata na półmisekWykonanie:Ugotowane na twardo jajka przekroić wzdłuż na połowy. Wyjąć żółtka, przetrzeć przez sito lub zetrzeć na drobnej tarce .Żółtka umieść w miseczce i połączyć z chrzanem, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Buraczki /ugotowane i obrane/ zetrzeć na średniej tarce , dodać ocet, sól, pieprz i rozpuszczoną żelatynę. Wstawić na kilkanaście minut do lodówki.Kiedy buraczki lekko stężeją przełożyć je do szprycy i nadziewać białka jajek. Gotowe jajeczka ułożyć na półmisku ozdobionym sałatą i podawać z sosem żółtkowo-chrzanowym.Białka jajek po pewnym czasie zabarwiają się na czerwono. A więc jeśli zależy nam na tym by zachować biały kolor należy przygotować je krótko przed podaniem.Posmarowałam białka przed nadziewaniem cienką warstwą żelatyny, ale na drugi dzień były odbarwione i niestety eksperyment nie powiódł się.