Wykonanie
To już chyba ostatnia moja propozycja na faszerowane jajeczka. Mocny zdecydowany kolor, który obok żółtego mocno kojarzy mi się ze Świętami Wielkanocnymi w moim domu .To piękny, purpurowy kolor
buraczków.
Na moim
stole tarte
buraki z dodatkiem
chrzanu gościły odkąd pamiętam. Miseczka
ćwikły i obowiązkowo
chrzan z dodatkiem
żółtek i odrobiny
śmietany to nierozerwalny duet , którego nie może zabraknąć .Dla uatrakcyjnienia i ozdoby stołu można dodatkowo dostawić ozdobny półmisek z
jajkami nadziewanymi
buraczkami,ale nie zamiast /u mnie/.
Składniki: / dla 2 osób/2
jajka ugotowane na twardo2 małe ugotowane
buraczki1 łyżka
octu winnego2 łyżki
chrzanu tartego /gotowy/1 łyżka
śmietanysól i
pieprz do smaku2 łyżeczki
żelatynyozdobna
sałata na półmisekWykonanie:Ugotowane na twardo
jajka przekroić wzdłuż na połowy. Wyjąć
żółtka, przetrzeć przez sito lub zetrzeć na drobnej tarce .
Żółtka umieść w miseczce i połączyć z
chrzanem, dodać
śmietanę i doprawić do smaku.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej
wody.
Buraczki /ugotowane i obrane/ zetrzeć na średniej tarce , dodać
ocet,
sól,
pieprz i rozpuszczoną
żelatynę. Wstawić na kilkanaście minut do lodówki.Kiedy
buraczki lekko stężeją przełożyć je do szprycy i nadziewać
białka jajek. Gotowe jajeczka ułożyć na półmisku ozdobionym
sałatą i podawać z sosem
żółtkowo-
chrzanowym.
Białka jajek po pewnym czasie zabarwiają się na czerwono. A więc jeśli zależy nam na tym by zachować biały kolor należy przygotować je krótko przed podaniem.Posmarowałam
białka przed nadziewaniem cienką warstwą
żelatyny, ale na drugi dzień były odbarwione i niestety eksperyment nie powiódł się.