ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane buraczkami

Jajka faszerowane buraczkami

nazwa

Wykonanie

To już chyba ostatnia moja propozycja na faszerowane jajeczka. Mocny zdecydowany kolor, który obok żółtego mocno kojarzy mi się ze Świętami Wielkanocnymi w moim domu .
To piękny, purpurowy kolor buraczków.
Na moim stole tarte buraki z dodatkiem chrzanu gościły odkąd pamiętam. Miseczka ćwikły i obowiązkowo chrzan z dodatkiem żółtek i odrobiny śmietany to nierozerwalny duet , którego nie może zabraknąć .Dla uatrakcyjnienia i ozdoby stołu można dodatkowo dostawić ozdobny półmisek z jajkami nadziewanymi buraczkami,ale nie zamiast /u mnie/.
Składniki: / dla 2 osób/
2 jajka ugotowane na twardo
2 małe ugotowane buraczki
1 łyżka octu winnego
2 łyżki chrzanu tartego /gotowy/
1 łyżka śmietany
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki żelatyny
ozdobna sałata na półmisek
Wykonanie:
Ugotowane na twardo jajka przekroić wzdłuż na połowy. Wyjąć żółtka, przetrzeć przez sito lub zetrzeć na drobnej tarce .Żółtka umieść w miseczce i połączyć z chrzanem, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Buraczki /ugotowane i obrane/ zetrzeć na średniej tarce , dodać ocet, sól, pieprz i rozpuszczoną żelatynę. Wstawić na kilkanaście minut do lodówki.Kiedy buraczki lekko stężeją przełożyć je do szprycy i nadziewać białka jajek. Gotowe jajeczka ułożyć na półmisku ozdobionym sałatą i podawać z sosem żółtkowo-chrzanowym.
Białka jajek po pewnym czasie zabarwiają się na czerwono. A więc jeśli zależy nam na tym by zachować biały kolor należy przygotować je krótko przed podaniem.
Posmarowałam białka przed nadziewaniem cienką warstwą żelatyny, ale na drugi dzień były odbarwione i niestety eksperyment nie powiódł się.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/04/jajka-faszerowane-buraczkami.html