Wykonanie
Galaretka z
buraczków w 100-tu procentach zdała egzamin ,przyjęła się wśród domowników ,a wiec przyszła kolej na
chrzan podany w ten sam sposób. Pomysł nasunął się spontanicznie, bo jeśli można z
burakami to nic nie stoi na przeszkodzie by spróbować z
chrzanem.Pytanie po co? Przecież można podać
ćwikłę i
chrzan w salaterce czy miseczce, tak jak zawsze i nie dodawać sobie pracy. Ale dlaczego nie? Przecież tak ładnie prezentują się na
stole ,że nawet jeśli ktoś nie jest amatorem tych potraw to i tak sięgnie po nie przez ciekawość.
A bez
chrzanu i
buraczków nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych.
Składniki:1 słoiczek ulubionego
chrzanu /ok.300 g./1 szklanka kwaśnej
śmietany2 łyżeczki
żelatynycukier i
sól do smaku4-5 szt
jajek ugotowanych na twardo/ilość
jajek zależy od wielkości foremek jakie użyjemy na galaretkę/
masło lub
olej do foremekWykonanie:
Chrzan przełożyć na sitko i dokładnie odsączyć nadmiaru płynu Przełożyć do miseczki, doprawić do smaku
cukrem i
solą. Ugotowane
jajka obrać ,przygotować małe miseczki lub foremki silikonowe /trochę większe niż jajo/i każdą posmarować
masłem.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości
wody. W niewielkim rondelku podgrzać mocno
śmietanę /ale nie gotować/, dodać rozpuszczoną
żelatynę i mieszać aż składniki dokładnie się połączą. Do przestudzonej
śmietany z
żelatyną dodać
chrzan. Dokładnie wymieszać.
Chrzan nakładać do miseczek na ok.2/3 wysokości, włożyć
jajko i przykryć .Przygotowane
galaretki wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.