Wykonanie
To było jedno z ulubionych dań mojego dzieciństwa. Serwowane przez babcię. Wielokrotnie, podczas corocznych wakacji.
Jajka prosto "od
kury", świeża "prawdziwa"
śmietana. Przygotowane w specjalnym do tego celu małym rondelku. Mocno popieprzone. To chyba u babci polubiłam
pieprz. Teraz kiedy robię sobie te
jajka myślami wracam do tamtych chwil, do tamtych zapachów i smaków, do tamtej wioski wśród roztoczańskich wzgórz. Do mojej babci...
2
jajka1-2 łyżki
śmietanysól i
pieprz do smaku
Jajka wbijamy na patelnię, dodajemy
śmietanę, mieszamy cały czas podczas smażenia. Dodajemy
sól i
pieprz. Podajemy natychmiast.Przepis bierze udział w akcji Gotujemy po polsku, którego patronem jest serwis zPierwszegotłoczenia.pl