Wykonanie
Te tartaleki zrobiłam do jesiennego numeru Świata Kominków. Tartaletki typowo jesienne z
dynią i
jarmużem. Idealne na obiad czy kolację. Skorzystałam z ciasta, które pozostało mi z innej tarty. Zamiast kruchego można użyć też francuskiego.



Składniki:300 g ciasta kruchego (u mnie z tego przepisu)2
jajka4 - 5 łyżek
śmietany 18 %
sól,
pieprz100 - 150 g dyni1 liść
jarmużuWykonanie:Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć 2 małe formy do tarty. Nakłuć spód widelcem, położyć folię i wysypać
grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Wyjąc podpieczone
spody, zdjąć folię z
grochem.
Jajko i
śmietanę wymieszać w miseczce. Doprawić
solą i
pieprzem.
Dynię pokroić w kostkę,
jarmuż porwać na drobne kawałki. Masę jajeczną wlać na podpieczony spód. Dodać pokrojoną
dynię i
jarmuż. Wstawić do piekarnika na około 20 - 30 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a ciasto będzie upieczone.
