Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor bellaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)Czerwone
jajko - składniki:1 duży
pomidor2
jajka4-5 łyżek gęstej
śmietanysólpieprz do smakuCzerwone
jajko - sposób przygotowania:
Pomidora obrać ze skórki,pokroić w kawałki i poddusić na lyżeczce
masła.Dodać
śmietanę i wbić
jajka.Wszystko gotować,aż
jajka się zetną.Smacznego.Jak ugotować
jajko w koszulce?Słodka Wielkanoc
. Roztrzep
żółtko z łyżką
wody i posmaruj ciasto. Zrób wgłębienie i wciśnij w nie (do połowy) przygotowane wcześniej czerwone
jajko . Tych
jajek może być więcej, one dekorują ciasto, nadają mu wielkanocny charakter. Piecz 30-40 minut na środkowym poziomie piekarnika. Źródło: Miesięcznik KuchniaObżarstwo uświęcone tradycją
zmartwychwstaniu Jezusa. Z kolei greckie podanie
mówi, że w czerwone
jajka zamieniły się kamienie, którymi ukamienowano św. Szczepana. Zgodnie z rumuńskim wierzeniem, gdy chrześcijanie przestaną barwić
jajka na czerwono, nastanie koniec świata. Inne wyjaśnienie łączy się z symboliką czerwieni - jest ona kojarzona