Wykonanie
Placki ziemniaczane to jedna z tych potraw która potrafi się znakomicie dostosować do naszych oczekiwań. Placki ziemniaczane mogą być bowiem bazą różnych dań, zarówno tych na słodko jak i bardziej konkretnych. Można je zjadać świeże i chrupiące prosto z patelni oraz na zimno, zawsze smakują świetnie. Na słodko z
dżemem,
konfiturą czy
bitą śmietaną. Na słono z wszelkimi sosami, zapiekane z
serem, wariacji jest wiele i wiele z nich poznacie w przyszłości na moim blogu. Jednak aby można było eksperymentować potrzebna jest porządna baza. Ja próbowałem kilku przepisów na placki ale tylko z jednego są idealne. Zobaczcie.Składniki:-
Ziemniaki - 500 gram-
Cebula - 1/2 sztuki-
Jajka - 1 sztuka-
Mąka pszenna - czubata łyżka-
Sól i
pieprz-
Olej rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie:Umyte i obrane
ziemniaki ścieramy na tarce razem z obraną
cebulą. Całość lekko odsączamy na sitku do miseczki. W misce mieszamy odsączone
ziemniaki z
jajkiem i
mąką. Z miseczki z
sokiem z
ziemniaków delikatnie zlewamy
wodę zostawiając
mąkę ziemniaczaną którą następnie dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy doprawiając
solą i
pieprzem. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni wtedy placki nie przywierają. Aby dodatkowo zaostrzyć smak można na etapie ścierania dodać ząbek
czosnku. Masa na placki ma tendencję do ciemnienia. Aby temu zapobiec wystarczy dodać łyżeczkę
śmietany lub gęstego
jogurtu.