ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Placki ziemniaczane to jedna z tych potraw która potrafi się znakomicie dostosować do naszych oczekiwań. Placki ziemniaczane mogą być bowiem bazą różnych dań, zarówno tych na słodko jak i bardziej konkretnych. Można je zjadać świeże i chrupiące prosto z patelni oraz na zimno, zawsze smakują świetnie. Na słodko z dżemem, konfiturą czy bitą śmietaną. Na słono z wszelkimi sosami, zapiekane z serem, wariacji jest wiele i wiele z nich poznacie w przyszłości na moim blogu. Jednak aby można było eksperymentować potrzebna jest porządna baza. Ja próbowałem kilku przepisów na placki ale tylko z jednego są idealne. Zobaczcie.
Składniki:
- Ziemniaki - 500 gram
- Cebula - 1/2 sztuki
- Jajka - 1 sztuka
- Mąka pszenna - czubata łyżka
- Sól i pieprz
- Olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Umyte i obrane ziemniaki ścieramy na tarce razem z obraną cebulą. Całość lekko odsączamy na sitku do miseczki. W misce mieszamy odsączone ziemniaki z jajkiem i mąką. Z miseczki z sokiem z ziemniaków delikatnie zlewamy wodę zostawiając mąkę ziemniaczaną którą następnie dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy doprawiając solą i pieprzem. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni wtedy placki nie przywierają. Aby dodatkowo zaostrzyć smak można na etapie ścierania dodać ząbek czosnku. Masa na placki ma tendencję do ciemnienia. Aby temu zapobiec wystarczy dodać łyżeczkę śmietany lub gęstego jogurtu.
Źródło:http://kuchniavege.blogspot.com/2014/09/placki-ziemniaczane.html