Wykonanie
Placki ziemniaczane mmm... kto ich nie jadł a raczej powinnam zapytać kto ich nie robił?Czasem bywają jednak kapryśne, jeśli zapomnimy użyć właściwego
ziemniaka. Tak tak kochani odpowiedni
ziemniak to podstawa. Dotyczy to nie tylko placków ziemniaczanych ale kopytek, klusek śląskich i innych smakołyków z
ziemniaków :) Wiec
ziemniak musi być sypki, nadaje się typ C lub B. Na rynku można znaleźć wiele odmian, najlepsze są te z czerwoną skórką. Ja używam 'bellarosa"
ziemniak idealny do tego typu ziemniaczanych potraw. Placuszki zawsze wyjdą chrupiące :)Unikamy
ziemniaka typu A, on nadaje się wyłącznie do sałatek czy zupy.
Składniki:1 kg sypkich
ziemniaków1
jajko2 łyżki
maki pszennej1
cebulasól,
pieprzolej rzepakowy do smażenia
Ziemniaki obrać następnie zetrzeć wraz z
cebulą na najmniejszych lub średnich oczkach dodać
jajko,
mąkę doprawić
solą i
pieprzem. Wszytko dokładnie wymieszać. Smażyć na średnio rozgrzanym
oleju na rumiano. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.Nam najbardziej smakują z
cukrem :)