Wykonanie
Chilaquiles to pochodzące z Meksyku danie
śniadaniowe, składające się ze smażonych tortilli w czerwonym lub zielonym sosie oraz rożnych dodatków, jak np.
jajka, kawałki
kurczaka,
fasola czy
avocado. Pyszne, pożywne, urozmaicone śniadanie gotowe. Przepis na podstawie The Wanderlust Kitchen .

2 tortille pszenne1 puszka
pomidorów1
papryczka jalapeno (z pestkami, jeśli lubimy pikantne smaku lub bez pestek)1
cebula2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki mielonego kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
oleju1 szklanka
bulionu drobiowego lub warzywnegododatki do wyboru:1
pierś kurczaka +sól,
pieprz,
słodka paprykaczerwona fasola z puszki
jajkastarty ser żółty o wyrazistym smaku, np.
cheddarplasterki
avocadopiórka
cebulinatka kolendry lub
pietruszki1. Tortille obsuszamy na suchej patelni, aż będą złote z obu stron. Uważamy, żeby się nie przypaliły. Podsuszone tortille kroimy w małe trójkąty lub w paski.2. Wybieramy dodatki.
Filet kurczaka nacieramy
przyprawami i smażymy na patelni grillowej, aż będzie złoto brązowy, z obu stron. Następnie rwiemy
mięso za pomocą widelca na drobne kawałeczki.
Ser ścieramy na tarce,
avocado obieramy i kroimy w plastry,
fasolę odsączamy z zalewy.3. W blenderze umieszczamy
pomidory (wraz z zalewą), pokrojoną japaleno, obraną, pokrojoną
cebulę, obrane ząbki
czosnku,
olej,
sól i kumin. Ucieramy na gładkie puree. Przelewamy
pure do dużej, głębokiej patelni i dodajemy
bulion. Gotujemy na małym ogniu, aż sos odparuje, zmniejszy objętość o połowę i zgęstnieje. Wówczas próbujemy i doprawiamy w razie potrzeby
solą, świeżo zmielonym
czarnym pieprzem lub dodatkowym
chili. Dodajemy pokrojone tortille,
fasolę oraz inne wybrane dodatki. Mieszamy, by składniki pokryły się sosem.4. Smażymy
jajka sadzone lub jajecznicę.Chilaquiles podajemy na ciepło, posypane
serem i
natką, z
jajkami.