Wykonanie
Uwielbiam nachos! Uwielbiam
awokado, salsy,
pomidory i ostre smaki! A połączenie tych wszystkich składników
daje efekt bombowy :)) Cały zestaw zrobiłam na film "Życie Carlita" i miałam nadzieję oczarować mojego chłopaka nowym wcieleniem nachos również przez niego uwielbianych, ale skończyło się na tym, że wszystko zjadłam sama, bo : "TO NIE DLA MNIE".No cóż, do niektórych smaków trzeba dorosnąć ;)W każdym bądź razie te salsy są super, ostre, orzeźwiające, guacamole treściwe, plus sos "
serowy" z poprzedniego postu który od biedy możemy nazwać dipem queso ;)Nachos na obrazku to mocno podprażone na patelni kawałki tortilli, dobre są też do sals "zwykłe" nachos ze sklepu, ale solone lub naturalne. Salsy można używać do praktycznie wszystkiego, ja, jak mi się już skończyły nachos, robiłam sobie z nimi przeróżne kanapki :)Tak poza tym, to mój 50, jubileuszowy post, a mój blog właśnie zaliczył 6000 wyświetleń, to niesamowite! Cieszę się, że lubicie tutaj zaglądać :)
GuacamoleSkładniki:Dojrzałe
awokado4-5 krążków jalapeno ze słoika1 duży
pomidornatka pietruszki2 łyżki
soku z cytryny1/2 małej
cebuli1 ząbek
czosnkuOdrobina
pieprzuDuża szczypta mielonej
kolendryAwokado rozgniatamy widelcem, jalapeno,
natkę i
cebulę siekamy jak najdrobniej.
Pomidora kroimy w małe ( ale bez przesady ) kawałki. Rozgniatamy ząbek
czosnku, łączymy wszystkie składniki, dodajemy
sok z cytryny i mieszamy. Jak chcemy możemy posolić, ale niekoniecznie, a jeśli już to przed podaniem, bo guacamole od
soli ciemnieje. Ja nie
dawałam i było świetnie.
Składniki:3 nieduże
pomidory3/4 papryczki
piri piri ze słoika ( jeśli bardzo ostra, jeśli nie to trochę więcej )1/2 małej
cebulinatka pietruszki1 płaska łyżeczka
soliDuża szczypta mielonej
kolendryPomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Papryczkę kroimy drobniutko, podobnie
cebulę i
natkę. Siekamy
pomidory w niedużą kostkę, mieszamy z resztą składników i
solą.
Jeśli macie pod ręką albo wolicie świeże
ostre papryczki to użyjcie ich jak najbardziej, najlepsze będą zielone. Na taką ilość sals potrzeba naprawdę dużo nachos, na zdjęciu jest ilość zrobiona z 3 dużych tortilli. Polecam zaszaleć i upiec wielką michę :)