ßßß
W czasie tygodnia pracy, jako kobieta pracująca, lubię proste i niewymagające dużej ilości czasu dania obiadowe. Wiadomo, że po całym dniu człowiek wpada do domu nieco zmęczony i nie ma zbyt wielkiej ochoty na stanie przy garach. Dziś zapraszam na takie właśnie danie, oto wieprzowina z meksykańską nutką.
Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:700 g łopatki wieprzowej1 cebula1 puszka pomidorów bez skórki1 puszka czerwonej fasoli1 łyżeczka chili1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki1/2 łyżeczki kuminusólpieprzolej do smażenianatka pietruszki lub kolendra
Wykonanie:Mięso płuczemy, wycieramy ręcznikiem kuchennym, kroimy w dużą kostkę, delikatnie solimy i pieprzymy. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, przekładamy do rondla, w którym potem będziemy ją dusić. Przykrywamy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przesmażamy na patelni. Gdy będzie szklista wkładamy ją do rondla z mięsem wraz z przyprawami, pomidorami i fasolą. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 30 minut.Danie podajemy z dodatkiem ryżu, posypane natka pietruszki, lub jeśli ktoś woli, kolendrą.