Wykonanie
Pin It

W czasie tygodnia pracy, jako kobieta pracująca, lubię proste i niewymagające dużej ilości czasu dania obiadowe. Wiadomo, że po całym dniu człowiek wpada do domu nieco zmęczony i nie ma zbyt wielkiej ochoty na stanie przy garach. Dziś zapraszam na takie właśnie danie, oto
wieprzowina z meksykańską nutką.


Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:700 g
łopatki wieprzowej1
cebula1 puszka
pomidorów bez skórki1 puszka
czerwonej fasoli1 łyżeczka
chili1 łyżeczka czerwonej
słodkiej papryki1/2 łyżeczki kuminu
sólpieprzolej do smażenia
natka pietruszki lub
kolendra
Wykonanie:
Mięso płuczemy, wycieramy ręcznikiem kuchennym, kroimy w dużą kostkę, delikatnie solimy i
pieprzymy. Smażymy na rozgrzanym
oleju na patelni, przekładamy do rondla, w którym
potem będziemy ją dusić. Przykrywamy.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przesmażamy na patelni. Gdy będzie szklista wkładamy ją do rondla z
mięsem wraz z
przyprawami,
pomidorami i
fasolą. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 30 minut.Danie podajemy z dodatkiem
ryżu, posypane
natka pietruszki, lub jeśli ktoś woli,
kolendrą.