Wykonanie

Kilka dni temu proponowałam Wam sposób na domowe tortille, a dziś
pora na nadzienie do nich :-) lub jeśli wolicie, możecie wykorzystać zwykłe naleśniki - też się dobrze sprawdzają :-) Nie wiem na ile jest ono meksykańskie, ale tak mi się kojarzy :-) w każdym razie danie pyszne! Dlatego na koniec dnia obfitującego w przenajróżniejsze emocje mam taką właśnie perełkę :-)SKŁADNIKI600 g
fileta z kurczaka1
czerwona papryka1 puszka
kukurydzy1 puszka
czerwonej fasoli1 puszka krojonych
pomidorów w sokukawałek
pora (biała część, ok 15 cm)2 - 3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
oregano1 ziaren łyżeczka
kolendry1 łyżeczka ziaren
pieprzu2 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżeczka
ostrej papryki (płaska)1/2 łyżeczki
kminku2 łyżki
olejusólok. 100 g
startego sera żółtegonaleśniki (przepis na ciasto TUTAJ) lub placki tortilli (KLIK)

Fileta i
paprykę myjemy oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Pora kroimy w plasterki,
czosnek przeciskamy przez praskę,
kukurydzę i
fasolę odsączamy.
Pieprz,
kolendrę i
kminek wkładamy do moździerza i lekko rozbijamy (nie musi być na pył). Na patelni rozgrzewamy
olej, wkładamy
mięso,
czosnek, dodajemy
majeranek,
oregano, mielone
papryki i przygotowaną
mieszankę przypraw. Smażymy aż
mięso będzie miękkie. Dodajemy
pomidory, a gdy się rozsmażą wsypujemy
kukurydze i
fasolę, doprawiamy
solą i smażymy, aż sok z
pomidorów odparuje. Pamiętajcie jednak, że nie może Wam ten farsz wyjść zbyt suchy.

Gotowe nadzienie nakładamy na połowę naleśnika lub tortilli, przykładamy drugą połową i układamy w naczyniu do zapiekania. Posypujemy
serem i wstawiamy do piekarnika (200 stopni) do momentu rozpuszczenia się
sera.