Wykonanie
Pachnący, pyszny, prosty :)Szukacie dobrego przepisu na delikatne kluchy śląskie? :) zapraszam tutaj :)

0,7 kg chudej
wołowinygarść
fasolki szparagowej3 łyżki
kukurydzy z puszki2 łyżki
fasolki czerwonej z puszki1 strąk
czerwonej papryki0,5 średniego
pora1 średnia
cebula2 średnie
pomidory1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, dałam, bo miałam resztkę)2 - 3 ząbki
czosnkusól,
pieprzszczypta lub dwie
ostrej paprykipapryka słodka2 szczypty cząbru (można dodać świeże)1 szczypta
kolendry2 szczypty
majerankuewentualnie 1 płaska łyżka
mąki + 1/3 szklanki zimnej
wody do zagęszczenia sosu (nie dodawałam)
Mięsko umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć w dużym rondlu na
oleju, kiedy wytraci wilgoć i zacznie się smażyć dodać pokrojoną w piórka
cebulę i pokrojony w plasterki
czosnek, smażyć często mieszając przez 5 minut, następnie dodać
sól,
pieprz,
papryki w proszku, zalać wrzątkiem w ilości, która przykryje
mięso. Dusić na małym ogniu do miękkości
mięsa ( u mnie około 40 minut).
Pora kroimy na plasterki,
paprykę w paseczki, warzywa z puszki odsączamy z zalewy,
pomidory w ósemki.W połowie
gotowania wołowiny wrzucamy pokrojone warzywa, uzupełniamy sos, gotujemy jeszcze przez około 15 minut, pod koniec dodajemy koncentrat (opcjonalnie),
zioła, ewentualnie dosalamy i gotowe. Sos możemy zagęścić
wodą z
mąką.
