ßßß Cookit - przepis na aromatyczny gulasz wołowy z warzywami

aromatyczny gulasz wołowy z warzywami

nazwa

Wykonanie

Pachnący, pyszny, prosty :)
Szukacie dobrego przepisu na delikatne kluchy śląskie? :) zapraszam tutaj :)
0,7 kg chudej wołowiny
garść fasolki szparagowej
3 łyżki kukurydzy z puszki
2 łyżki fasolki czerwonej z puszki
1 strąk czerwonej papryki
0,5 średniego pora
1 średnia cebula
2 średnie pomidory
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, dałam, bo miałam resztkę)
2 - 3 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypta lub dwie ostrej papryki
papryka słodka
2 szczypty cząbru (można dodać świeże)
1 szczypta kolendry
2 szczypty majeranku
ewentualnie 1 płaska łyżka mąki + 1/3 szklanki zimnej wody do zagęszczenia sosu (nie dodawałam)
Mięsko umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć w dużym rondlu na oleju, kiedy wytraci wilgoć i zacznie się smażyć dodać pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, smażyć często mieszając przez 5 minut, następnie dodać sól, pieprz, papryki w proszku, zalać wrzątkiem w ilości, która przykryje mięso. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa ( u mnie około 40 minut).
Pora kroimy na plasterki, paprykę w paseczki, warzywa z puszki odsączamy z zalewy, pomidory w ósemki.
W połowie gotowania wołowiny wrzucamy pokrojone warzywa, uzupełniamy sos, gotujemy jeszcze przez około 15 minut, pod koniec dodajemy koncentrat (opcjonalnie), zioła, ewentualnie dosalamy i gotowe. Sos możemy zagęścić wodą z mąką.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/05/aromatyczny-gulasz-woowy-z-warzywami.html