Wykonanie
Dzisiaj przepis na tradycyjną zupę meksykańską -
Sopa de Azteca. Dużo
chili,
awokado oraz dodatek smażonej tortilli decydują o jej charakterystycznym smaku, którego nie sposób pomylić z żadnym innym.Składniki:litr
bulionu drobiowego400 ml passatymała
cebula (u nas
szalotka)ząbek
czosnkupapryczka chilli ulubionego rodzaju (u nas pepperoni, nie mieliśmy odwagi dodać
piri piri ;)
oreganoolejsólpieprzdwie tortille kukurydzianepół
awokadostarty ser typu
cheddarCzosnek,
cebulę i
chilli posiekać, przesypać do passaty i razem zmiksować na jednolitą masę. W garnku o grubym dnie rozgrzać
olej, przelać na niego mieszankę i przesmażyć. Zalać
bulionem. Dodać do smaku
sól,
pieprz i
oregano. Gotować kwadrans. Tortille pociąć w paski grube na ok. 1 cm. Na patelni rozgrzać
olej i smażyć na nim tortille do osiągnięcia złotego koloru i chrupkiej konsystencji. Odstawić na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu.Na dnie talerza ułożyć kawałki
awokado i
starty ser. Zalać zupą. Dodać smażone tortille. Udekorować świeżą
kolendrą. Dla amatorów mniej ostrych potraw dodać po kleksie kwaśnej
śmietany.