ßßß Cookit - przepis na Lekko pikantna zupa pomidorowo cebulowa

Lekko pikantna zupa pomidorowo cebulowa

nazwa

Wykonanie

Pomysł tej zupy powstał na podstawie przepisu na Cebulową maczankę . Dostosowałam go jednak do mojego gustu, dodając szczyptę chilli, która fenomenalnie ożywia "zwykłą" pomidorową. Dodałam również ziemniaki. Ponieważ nie lubię gotowych bulionów z kostki, ugotowałam zupę z dodatkiem świeżych warzyw. Jest pyszna, lekka lecz sycąca. Polecam.
1,2 litra wody
4-5 bardzo dużych cebul
4 ziemniaki
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
5 cm kawałek korzenia pietruszki
1 pomidor
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka siekanego koperku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
szczypta cynamonu
szczypta chilli - do smaku
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
olej
W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę wraz z drobno pokrojoną łodygą selera.
Gdy cebula będzie złota (lekko rumiana), dodajemy obraną, pokrojoną marchewkę, obrane, pokrojone ziemniaki, obrany kawałek pietruszki, majeranek, szczyptę cynamonu, szczyptę chilli (do smaku, w zależności jak pikantną zupę chcemy uzyskać) oraz liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 25 minut, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.
Następnie dodajemy pokrojony w drobną kostkę pomidor, koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki i koperek. Gotujemy jeszcze 5 minut, uzupełniając ewentualnie wodę, która wyparowała. Na koniec doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/06/Lekko-pikantna-zupa-pomidorowo-cebulowa.html