Wykonanie
Pomysł tej zupy powstał na podstawie przepisu na
Cebulową maczankę . Dostosowałam go jednak do mojego gustu, dodając szczyptę
chilli, która fenomenalnie ożywia "zwykłą"
pomidorową. Dodałam również
ziemniaki. Ponieważ nie lubię gotowych
bulionów z kostki, ugotowałam zupę z dodatkiem świeżych warzyw. Jest pyszna, lekka lecz sycąca. Polecam.

1,2 litra
wody4-5 bardzo dużych
cebul4
ziemniaki1
marchewka1 łodyga
selera naciowego5 cm kawałek
korzenia pietruszki1
pomidor5 łyżeczek
koncentratu pomidorowego1 łyżka
natki pietruszki1 łyżka siekanego
koperku2
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiego1 łyżeczka
majerankuszczypta
cynamonuszczypta
chilli - do smaku
sól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku
olejW garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju obraną, pokrojoną w grube
pióra cebulę wraz z drobno pokrojoną
łodygą selera.Gdy
cebula będzie złota (lekko rumiana), dodajemy obraną, pokrojoną
marchewkę, obrane, pokrojone
ziemniaki, obrany kawałek
pietruszki,
majeranek, szczyptę
cynamonu, szczyptę
chilli (do smaku, w zależności jak pikantną zupę chcemy uzyskać) oraz
liście laurowe i
ziele angielskie. Całość zalewamy
wodą i gotujemy ok. 25 minut, aż
ziemniaki będą całkowicie miękkie.Następnie dodajemy pokrojony w drobną kostkę
pomidor,
koncentrat pomidorowy,
natkę pietruszki i
koperek. Gotujemy jeszcze 5 minut, uzupełniając ewentualnie
wodę, która wyparowała. Na koniec doprawiamy zupę do smaku
solą i
pieprzem.